Осам знакова да сте претерали са тренинзима

Можда сте некада имали толико задовољавајућ тренинг да сте пожелели да то радите свакога дана, а ако сте поврх тога добили резултате које сте желели, имате утисак као да никада не желите да престанете. Иако је позитиван став према фитнесу добра ствар, истовремено доноси опасност од претеривања, што покреће лавину других проблема. Ево како вам тело говори да превише вежбате.

Будући да је вежбање толико корисно за људско тело, углавном се разговара само о томе колико је важно да свако од нас тренира. Ређе се говори о лошој страни ове навике, о случајевима када проналажење мотивације за вежбање није проблем, већ када не знамо када је време да станемо и одморимо.

Било да сте задовољни својим напретком или вам вежбање једноставно прија, претеривање чак и у добрим навикама није добро. Осим што може да штети телу, може да пређе и у зависност коју је тешко одбацити. Само један од следећих примера можда није разлог за забринутост, али ако препознајете њих неколико који се јављају након сваког тренинга, онда је то знак упозорења. Ако су следећа стања увек присутна, то значи да превише тренирате:

Продужени бол у мишићима

Иако је упала мишића од тренинга нормална, тај осећај треба да буде повремен, а не да се јавља након баш сваког тренинга. Такође не би требало да траје дуже од два, или највише три дана након вежбања, а ако се продужи, то је знак да су мишићи преоптерећени.

Несаница

Без обзира да ли вам је генерално тешко да заспите, несаница може бити знак да превише вежбате. Можда звучи необично, јер би тренинг требало да вас успава, али некада се деси супротно. Хормони које тело лучи као реакцију на вежбе појачавају проток крви, подстичу рад срца, адреналин... Сигурно помажу у тренирању, али исто тако вас спречавају да се опустите и заспите. Када вежбате онолико колико прија телу, то подстиче сан.

Умор

Ако сте стално уморни, а посебно ако сте исцрпљени током тренинга, то значи да ваше тело не добија довољно одмора између вежбања, па самим тиме немате енергију која је потребна за квалитетан тренинг.

Смањен учинак

Најбоље је када се са сваким следећим тренингом осећате да се ваша снага и издржљивост повећавају. Али ако имате утисак да стојите у месту, то јест не видите напредак или чак да сте ослабили/угојили се, то углавном значи да су ваши мишићи преоптерећни и издржљивост мања као последица претеривања.

Промењен апетит

Добар тренинг би требало да подстакне жељу за следећим оброком, који ће вам дати енергију и све потребне хранљиве материје. Међутим, ако прекомерно вежбате, можда нећете осећати глад. Супротно томе, може се десити и да непрестано гладујете. Шта год да је у питању, било која нагла промена апетита је "црвена заставица".

Слаб имунитет

Умерено вежбање је одлично за ваш имуни систем, али претерано вежбање може отежати функционисање вашег имунолошког система, тј да га умањи, па ћете можда чешће патити од прехладе и грипа.

Депресија

Вежбање побољшава расположење, али претеривање може учинити да се стално осећате тужно, малаксало, раздражљиво... Када ваши хормони не могу правилно да се регулишу због премора од тренинга, "хормони среће", попут допамина, не могу да раде свој посао.

Честе повреде

Ако се повређујете током тренинга, чак и када сте сигурни да сте задржали добру форму и не прецењујете своје способности, умор од превише вежбања би могао бити разлог.