Новосадска пицерија изабрана за једну од 100 најбољих на свету

"Целу ноћ сам месио, има пуно посла", каже за РТ Балкан Дејан Парун власник и главни пица мајстор пицерије "Трамонтана" у Новом Саду. Локал јесте мало завучен, али је толико популаран због својих пица да му нема равног ни у региону. Својевремено је ова пицерија понела титулу најбоље на нашим просторима, а сада може да се похвали још једном - нашла се на престижној листи 100 најбољих пицерија на свету за 2024. годину у категорији "The Best Pizza".

Врата гостима је отворила пре две године, а иза себе већ ниже успехе - пицерија "Трамонтана" у Новом Саду је на списку најбољих пицерија на свету и заузела је 94. место у жестокој конкуренцији међу пицеријама широм света. За кратко време место је постало веома популарно и рекли бисмо да је то пицерија у којој се тражи место више. Кажу нам да су вођени квалитетом, па не изненађује што имају пуно посла: "Па, могу рећи да смо озбиљно посвећени и квалитетни", истиче власник и главни пица мајстор Дејан Парун за РТ Балкан.

Дуван чварци и козји сир са Хомољских планина

На менију јесу класичне пице, али и оне ауторске које су зачињене намирницама које долазе са са наших поднебља - те италијански специјалитет може бити обогаћен ајваром, војвођанским куленом, чварцима и козијим сиром. Ипак, постоје и онај магични, тајни састојак који ове пице чини јединственим:

"Па тајна наше пице јесте што радимо са диљим квасцима који нису комерцијални. Значи, ми их узгајамо и треба им да успе једно два, три месеца, а наш је стар око годину и по дана. То тесто је дупло лакше, него оно које се прави са комерцијалним квасцима и то је најтежи замес, који италијани зову 'мајчино тесто'  - доста је тешко за обраду, нестабилно је и захтева константно праћење. Такође, користимо доста квалитетних намирница што из Србије, што из Италије. Постоје наши произвођачи које користимо, али добрим делом и увозимо", појашњава Дејан.

Ништа без бабе

На мајстора нису утицали светски пица мајстори ни велики шефови, већ његова баба: "Љубав према пици се јавила још од малих ногу. Како сам са бабом правио, тако је и остало. Што се тиче рецептуре она подразумева стални напредак, то је чиста пракса, али таленат и осећај играју битну улогу и наравно традиција. Рекао бих да успех дугујем и мојим Новосађанима", рекао је Дејан за РТ Балкан.

Била, пробала, уверила се

Ова вест је обрадовала кориснике друштвених мрежа, те су многи коментарисали да су пице из "Трамонтана" на адреси Грчкошколска 7 одличе и да су за сваку препоруку.

Занимљиво је да на листи 100 најбољих пицерија на свету, објављених на сајту The best chef awards, прво место заузима пицерија из Италије, друго из Шпаније, док је треће такође припало пицерији у Италији. На овом списку се нашла пицерија из Хрватске и то на 71. месту.