Минерал који је неопходан током јесени

С обзиром да се назире сезона прехладе и грипа, један од најлакших начина да ојачате организам јесте разноврсна исхрана која ће телу обезбедити одређене витамине и минерале. Свеже воће и поврће, као и хидратација водом и чајевима се подразумевају, а посебно треба обратити пажњу на један минерал за који се каже да је чувар имуног система.

Са хладним временом чешће боравимо у затвореним просторијима и веће су вероватноће да ћемо да се прехладимо - вируси и бактерије вребају са свих страна и према саветима доктора, требало би да обратимо пажњу на имунитет. Стручњаци сматрају да је цинк веома важан за опште здравље: "То је есенцијални минерал који игра кључну улогу у различитим телесним функцијама, укључујући имуни одговор, зарастање рана, синтезу ДНК и деобу ћелија. Важан је за имунолошку функцију организма", наглашава дијететичар Ејми Гудсон, а пише Хафпост.

Чак и ако се разболимо, цинк помаже да брже оздравимо, а томе у прилог иду истраживања која указују да цинк значајно скраћује трајање инфекције.

Храна богата цинком

Препоручена дневна доза цинка је 8 милиграма за жене и 11 милиграма за мушкарце.
Када редовно конзумирамо храну богату цинком, прилично је лако унети довољну количину сваког дана и намирнице које садрже цинк не само да су лако доступне, већ су и прилично укусне. Поред говеђег меса, цинка има у пасуљу, орашастим плодовима, житарицама, леблебијама.

Када је време за суплементацију

"Када разматрате о суплементима цинка - облик цинка и бренд који изаберете су кључни. Биорасположивост, односно способност тела да апсорбује и користи нутријент, значајно варира у зависности од облика цинка. Цинк пиколинат, цинк цитрат, цинк ацетат и цинк бисглицинат хелат су неки од најлакше апсорбованих облика, а с друге стране, цинк сулфат се најтеже апсорбује, али обично је најјефтинији", појашњава дијететичар Ребека Расел. Стручњаци напомињу да се суплементи цинка узимају са храном, јер могу изазвати мучнину ако се узимају на празан стомак, а неопходно је поразговарати са доктором који ће утврдити да ли је суплементација потребна.

Да ли може да се претера

Више није нужно боље, и треба ограничити унос на максимално 40 милиграма цинка дневно за одрасле. Али док год уносимо цинк кроз храну, а не кроз суплементе, требало би да је све у реду, јасни су стручњаци. "Тешко је уносити превише цинка само кроз храну, осим ако не једете пуно острига сваког дана", рекла је Расел.