Магазин

Инфлуенсери ризикују живот у ураганима због кликова и лајкова

Док су урагани Хелен и Милтон пустошили Флориду неки инфлуенсери су игнорисали наредбе за евакуацију ризикујући своје животе како би објављивали преносе уживо и изводили тазне акробације. Креатори садржаја су жељни да искористе популарност, али многи њихово понашање сматрају несмотреним и себичним.
Инфлуенсери ризикују живот у ураганима због кликова и лајкова© TANJUG via AP/Rebecca Blackwell

Многи инфлуенсери на друштвеним мрежама стављају свој живот на коцку како би добили што више "кликова" и "лајкова", а један од њих је амерички инфлуенсер Мајк Смолс Џуниор, који је током олујног невремена уживо снимио дугачку видео-поруку, објавио је Би-Би-Си.

Током преноса рекао је својој публици да ће, ако достигне 10.000 прегледа, скочити у поплавну воду, користећи само надувавајући душек као импровизовани сплав.

Док су милиони покушавали да пронађу склониште или да се евакуишу због урагана Милтон, који је погодио Флориду, Џуниор је за платформу Кик (Kick) снимао самог себе како бежи са душеком на надувавање, кишобраном и паковањем нудли, јер му је циљ био да достигне 10.000 прегледа на тој друштвеној мрежи.

Емитовање тог снимка трајало је више од сат времена и привукло је више од 60.000 гледалаца на поменутој мрежи, а његови клипови делили су се и на другим друштвеним мрежама, укључујући мрежу Икс.

Смолс, чији је садржај на мрежама фокусиран на ризичне подухвате, истакао је да му је приоритет да забави публику, али је напоменуо да разуме критике на свој рачун.

"Знам да је то контроверзно, али са становишта креатора садржаја, људи желе да виде узбудљиве ствари", казао је он.

Кик је саопштио да не утиче на садржај својих креатора, док ТикТок упозорава да садржаји који експлоатишу контроверзна питања или угрожавају сигурност других нису прихватљиви.

Полиција Тампе, града који је међу најтеже погођеним најновијом елементарном непогодом, упозорила је да игнорисање наређења о евакуацији угрожава не само животе појединаца, већ и особља служби за пружање помоћи.

Током тешке сезоне урагана, која је захватила југоисточну обалу САД-а, више од 16 људи је изгубило живот у урагану Милтон, док су милиони остали без струје, а спасилачке екипе морале су да евакуишу хиљаде људи из поплављених домова.

image