У једној порцији цвекле (100 грама) садржи се 1,7 грама беланчевина, 10 грама угљених хидрата, чак 20 процената дневне норме фолата, 14 посто препоруччене количине мангана, калијум, магнезијум и витамини Ц и Б6. Захваљујући свом изузетном саставу цвекла је по мишљењу нутрициониста права "суперповрћка", која организму доноси прегршт здравствених предности.
Цвекла помаже у контроли крвног притиска
Повишени крвни притисак је један од основних фактора ризика за развој кардио-васкуларних обољења. Поједина истраживањња су показала да сок од цвекле може смањини ниво како систолног (горњег), тако и дијастолног (доњег) крвног притиска. Ефекат цвекле видљивији је код регулације горњег притиска, а за најбоље резултате препоручује се да цвекла буде сирова.
Доприноси бољим резултатима вежбања
Дијететски нитрати који се између осталог налазе и у цвекли могу позитивно утицати на резултате физичке активности, показала су поједина истраживања. Нитрати утичу на функционисање организма и повећавају ефикасност митохондрија, којима је основни задатак да производе енергију. Осим тога, цвекла побољшава и издржљивост и смањује осећај замора.
Цвекла ублажава упалне процесе у организму
Цвекла је богата пигментом беталином, који се показао као веома ефикасан у борби са инфламанторним процесима који се одвијају у телу. Уједно, цвекла се препоручује код лечења гојазности, кардио-васкуларних обољења и болести јетре. Истраживања су показала да је за прве позитивне резултате потребно око две недеље континуалне конзумације сока од цвекле, преноси руски портал ТекИнсајдер.
Побољшава здравље мозга
Психичке и когнитивне функције постепено опадају како се приближава старост, а ова природна појава може довести до неуродегенеративних стања, попут деменције. Нитрати у цвекли, поред побољшања физичке спреме, позитивно утичу и на васкуларни систем, захваљујући чему до мозга долази већа количина крви. Научно је доказано да цвекла доприноси бољој прокрвљености фронталног режња, који је одговоран за доношење одлука и памћење.