Магазин

Мушкарци и жене треба да једу другачију храну за доручак ако желе да смршају, открили су научници

Није лоше ако не једете исте ствари као ваш партнер - можда за доручак углавном одаберете тост, док ваш партнер можда бира јаја. Штавише, ово је заправо добра ствар, јер је откривено да мушкарци и жене другачије реагују на одређене намирнице, посебно ако желе да смршају. Ево која храна може бити бољи избор за вас у зависности од вашег пола.
Мушкарци и жене треба да једу другачију храну за доручак ако желе да смршају, открили су научници© Freepik/marymarkevich

Када покушавамо да смршамо, најчешће тражимо генералне савете и препоруке стручњака, за које је доказано да су за већину људи ефикасни. Али постоји један фактор који се често не узима у обзир, а има много утицаја на резултате мршављења, јер он дефинише како наша тела функционишу - а то је пол.

Шта треба да једу мушкарци, а шта жене

У циљу да смршају, мушкарци и жене би требало да, поред својих свакодневних фитнес навика и исхране, у обзир узму и разлике које имају са супротним полом. Према новој студији са Универзитета Ватерло, управо ова разлика би могла да помогне у мршављењу.

Студија у којој се користио математички модел метаболизма мушкараца и жена показала је да метаболизам мушкараца у просеку боље реагује на оброк са високим садржајем угљених хидрата као што су овас и различите житарице, док је препоручљиво да жене конзумирају оброк са већим процентом масти, као што су омлет и авокадо. Ове реакције су испитане неколико сати након што су обе стране завршиле са доручком, без конзумирања друге хране након тога.

С обзиром да жене у просеку имају више телесне масти од мушкараца, лако је помислити да би жене сагореле мање масти када им је потребна енергија, али студија показује да ово није тачно. Дакле, жене складиште више масти одмах након оброка, али уједно и сагоревају више масти сатима касније.

"Начин живота игра велику улогу у нашем укупном здрављу", рекла је Стефани Або, главни аутор студије. "Живимо ужурбаним животом, па је важно разумети како наизглед безначајне одлуке, као што је шта доручкујемо, могу утицати на наше здравље и ниво енергије. Било да покушавате да смршате, одржите тежину или само одржите енергију, важно је разумети утицај ваше исхране на ваш метаболизам," преноси "Сајенс дејли".

Јаз у истраживању полних разлика

Студија се заснива на постојећем јазу у истраживању упечатљивих полних разлика у начину на који мушкарци и жене обрађују масти током варења. Углавном постоји мање истраживачких података о женским телима него о телима мушкараца, што је додатни фактор који утиче на то да ли су генерални савети за мршављење једнако примењиви код оба пола.

У будућности, истраживачи се надају да ће изградити сложеније верзије својих модела метаболизма и да ће, поред разматрања пола, укључивати телесну тежину, старост или фазе менструалног циклуса особе која се испитује, како би се одредиле најпогодније метода за мршављење.

image