Магазин

На небу изнад Ниша забележен призор какав се среће једном у 80 хиљада година (ФОТО)

Комета века, којој треба чак 80 хиљада година да би направила круг око Сунца, уочена је, како се верује, вечерас на небу изнад Ниша.
На небу изнад Ниша забележен призор какав се среће једном у 80 хиљада година (ФОТО)© Canva / shaunl

На небу изнад Ниша вечерас је, како се верује, усликана комета C/2023 A3 (Tsuchinshan - Atlas), која ће, у зависности од временских прилика и светлосног загађења, бити видљива голим оком у периоду од 12. до 30. октобра. Претходно је она уочена и на небу изнад Босне и Херцеговине, пренели су локални медији.

Доктор Грегори Браун, старији астроном у Краљевској опсерваторији Гринич, навео је за британски портал Гардијан да се верује да ова комета стиже из Ортовог облака, који се налази на самој граници соларног система.

Последњи пут комета је била видљива са Земље док су на њој још живели неандерталци, односно пре 80.000 година. Научници су навели да ће комета бити видљива кроз "два прозора".

Први је био између 27. септембра и 2. октобра, када је комета била видљива на истоку, непосредно пр изласка сунца. Током другог, који траје од 12. до 30. октобра комета је видљива на западу, одмах након заласка сунца, преноси Танјуг.

image