Магазин

''Вук у кашмиру'' - ко је Бернар Арно, најбогатији човек на свету

Након што је претекао Илона Маска на 'Форбсовој листи, француски тајкун је заинтересовао свет. Власник је многих великих светских модних брендова, нема друштвене мреже, и чува своју приватност. Иако су компаније које држи изузетно популарне и успешне, о њему се врло мало зна
''Вук у кашмиру'' - ко је Бернар Арно, најбогатији човек на светуGetty © Pascal Le Segretain

''Вук у кашмиру'' је, након наслеђивања породичне грађевинске фирме и бављењем некретнинама, купио текстилну компанију која је држала модну кућу ''Диор'' за 80 милиона долара. Фирма је била пред банкротом, али је Арно успео да је преокрене ситуацију и спаси ову модну кућу. Управо зато је и добио надимак - због својих изузетних пословних подухвата у ''женственој'' индустрији, која га је уздигла на листу најбогатијих предузетника на свету.

И фирма ЛВМХ (LVMH - Moët Hennessy Louis Vuitton) је убрзо постала предмет његовог интересовања. Након улагања у њу, постао њен директор и остаје на тој позицији и дан данас. Од тада је увео многе модне куће у ову компанију и променио ток индустрије. У Европи је постао познат јер је био заслужан за постављање британског дизајнера Џона Галијана у кућу ''Живанши'', мењајући истоименог дизајнера који је отворио овај француски бренд у педесетим годинама.

Арноови пословни потези су променили начин посматрања ових ''старих'' модних кућа и отворили савремене и креативне прилике за целу индустрију, доводећи младе и перспективне дизајнере на њихово чело. 

Колико је важна репутација овог 73-годишњег милијардера доказује његова реакција на критике са Твитера. Корисници су осуђивали Бернара за често коришћење свог приватног авиона, говорећи да је то изузетно еколошки неодговорно. Убрзо након тога, Бернар је објавио да га је продао и да од тада ''само'' изнајмљује авионе. Арно је дуго на листи најбогатијих људи на свету, али изузетно цени свој имиџ и приватност (за разлику од Маска, чији су недавни Твитер скандали помогли губитку првог места). 

Бернар Арно је данас директор компаније ЛВМХ, која држи преко 70 различитих луксузних брендова. Неке од најпознатијих су део модне индустрије (Луј Витон, Фенди, Диор, Марк Џејкобс, Кензо, Оф Вајт). Поред моде, ту су и накит, парфеми и шминка (Фенти, Сефора, Булгари, Тифани), али и брендови жестоких пића и вина (Моет, Хенеси, Дом Перињон, Круг, Белведере) и многи други.

Арно има жену и петоро деце, сви раде у ЛВМХ или у једном од брендова које ова компанија држи.

image