Магазин

Двоструки небески спектакл: Вечерас ће се на небу појавити супермесец и "комета века"

Ако волите да посматрате небо, припремите се: Трећи од укупно четири супермесеца ове године биће већи светлији од оних у августу и септембру. Биће видљив вечерас, а овај догађај ће такође бити упарен са "кометом века". Она је пре неколико дана постала видљива голим оком, тако да ће се два очаравајућа призора појавити у исто време.
Двоструки небески спектакл: Вечерас ће се на небу појавити супермесец и "комета века"© ChatGPT

Супермесец ће бити удаљен нешто више од 300 хиљада километара од Земље, због чега ће изгледати светлије него претходни. У четвртак ће достићи пуну лунарну фазу, али већ од вечерас ће бити видљив голим оком. Заједно са њим, на небу ће моћи да се види комета A3 (Tsuchinshan-ATLAS), која је сада на северној хемисфери.

Светло месечине ће вероватно "испрати" део репа комете, али ипак вреди погледати у небо након заласка сунца, каже НАСА.

"Већина астронома мрзи пун месец, јер његово јако светло омета посматрање других небеских тела и објеката. Тако да нам је мало тешко да поетизирамо о томе, чак иако је то највећи супермесец 2024. године", каже представник НАСА за "АП Њуз". 

Ипак, покушајте да видите комету, јер постоји шанса да се више никада неће вратити. Али ако пропустите месец, не брините, јер ће се четврти и последњи супермесец у години појавити 15. новембра.

Зашто је Месец "супер", а зашто је комета посебна

"Супермесец" је више популаран него научни термин и јавља када се пуна месечева фаза поклапа са посебно блиским обртом око Земље. Ово се обично дешава само три или четири пута годишње. Супермесец није заиста већи, али може изгледати као да јесте. Уместо величине, много је лакше уочити разлику у светлу, јер може бити чак 30 одсто светлији од "обичног" месеца на небу.

Поред њега ће на небу бити и комета А3, откривена у јануару прошле године. Названа је и "кометом века" јер је последњи пут виђена пре 80.000 година и истиче се по њеном великом сјају. 

Први период када је комета била видљива је био између 27. септембра и 2. октобра, на истоку, непосредно пре изласка сунца. Други период траје од 12. до 30. октобра и комета је тада видљива на западу, одмах након заласка сунца. Пре само 2 дана, била је видљива на небу изнад Ниша, а синоћ се могла видети из Новог Сада. Издвојите мало времена за посматрање неба вечерас, јер постоји могућност да ћете угледати невероватан спој ова два небеска тела.

image