Магазин

Рибљи штапићи: Илузија здравог оброка или добра замена за праву рибу

Рибљи штапићи се налазе у већини домаћинстава, деци су често први сусрет са рибом а многима је опција за брз оброк. Ипак, да ли спадају у "здравију" пржену, брзу храну само зато што је у питању риба? Штавише, да ли уопште постоји довољно количине рибе у овој храни и да ли су адекватна замена за прави рибљи филет? Ево шта кажу стручњаци.
Рибљи штапићи: Илузија здравог оброка или добра замена за праву рибу© Canva/al62

Рибљи штапићи се праве када се делови рибе, уз додатак адитива, панирају у презлама и формирају у познат, правоугаони облик. Практичнији су не само за припрему, већ и за конзумирање - не морате размишљати о костима, пажљиво јести, што одузима време и енергију. Некима је ово довољан разлог да избегавају рибу и опредељују се за ову пржену алтернативу. Између осталог, куповина свеже, целе рибе није приступачно свакоме.

Зато је ова "инстант" опција многима омиљена. Свесни сте да ће пржење у уљу додати калорије и масти, али нема везе, јер свакако једете рибу. Није ли онда ово, у неку руку, здрав избор? Укратко, одговор је: Не.

Рибљи штапићи, без обзира на цену и квалитет, спадају у прерађену храну. "Отпад", то јест остаци рибе, се мешају уз различите адитиве, конзервансе, заслађиваче... Важно је напоменути да неке од јефтинијих опција не садрже ни 50 одсто рибе (неке имају само око 20 одсто).

Док неки нутриционисти тврде да рибљи штапићи могу бити део здраве исхране и да су интензивне боје презли само резултат додавања куркуме, то не значи да они могу једноставно да замене праву рибу.

Већина брендова користи млевене остатке рибе и они могу садржати више везивних састојака и емулгатора, да би имали укус ближи правом рибљем филету. Ови састојци могу утицати на имунитет, метаболизам, расположење, равнотежу шећера у крви и здравствене проблеме повезане са дугорочно утицати на здравље.

Иако неки штапићи могу да садрже хранљиве материје као што су протеини, јод, селен и витамин Б12, они се знатно разликују од комада свеже рибе. Чак и начин припреме може смањити њихову нутритивну вредност. Када се храна спрема у биљним уљима са високим садржајем полинезасићених масти (као што је сунцокрет), она је склона оксидацији када је изложена високим температурама. Ово може довести до оштећења ћелија и, када се конзумира у прекомерној количини, повезано је са повећаним ризиком од дугорочних здравствених проблема, преноси "Телеграф".

Јести или не јести

Све ово не мора да значи да сте направили велику грешку ако повремено једете рибље штапиће. Као и сва врста прерађене хране, докле год се конзумира у умереним количинама, не би требало да представљају велику опасност за здравље. Међутим, ако имате одређена здравствена стања, можда би било добро да обратите пажњу на састојке.

Састојци као што су дифосфати (хемијска једињења која се користе као адитиви у храни, јер делују као емулгатори и везива,) или пшенични скроб (бели прах који се користи за згушњавање, желирање или везивно средство) спадају у рафинисане угљене хидрате, тако да може допринети скоковима шећера у крви

Поред тога, добро је знати да ултра-обрађена храна често садржи висок ниво соли за побољшање укуса и очување производа, а висок унос натријума је повезан са повећаним крвним притиском и већим ризиком од срчаних обољења

Што се тиче деце, ако су рибљи штапићи једини начин да конзумирају и упознају се са рибом, онда то не мора бити лоше. Деца од једне до три године могу да конзумирају до 1,2 грама соли дневно, што значи да би мало дете морало да поједе осам рибљих штапића да би прешло ограничење соли. Дакле, најважније је да су количине контролисане.

Ипак, стручњаци препоручју повремено конзумирање праве рибе, која ће имати много више нутритивне вредности, него често конзумирање рибљих штапића који, већином, уопште не садрже рибу.

image