Александровски стуб: Највиши монолит на свету подигнут у част победе руске војске над Наполеоном

Један од заштитних знакова Санкт Петербурга, Александровски стуб, никао је у центру Северне престонице захваљујући победи руске војске. И то не било какве победе, већ историјски - над војском чувеног Наполеона. Од давне 1834. године па све до данас овај споменик ни један други није надмашио: он је био и остао највиши монолитни монумент и право чудо инжењерства.

На Дворском тргу, тик испред једног од најлепших музеја на свету, Ермитажа, налази се још једна туристичка атракција - чувени Александровски стуб са анђелом на самом врху. Овај гигант је по свему посебан: висок је 47 и по метара и тежак невероватне 704 тоне, а без обзира на своје габарите он стоји сам по себи, без икаквих носача или система стабилизације. 

Прављење споменика била је (скоро) немогућа мисија, али се скулптор снашао

Процес израде овог јединственог монумента трајао је јако дуго:наћи довољно велики комад розе гранита било је изазов своје врсте, а након што је он коначно пронађен, утрошено је још око пола године на његову обраду. Скулптор Монферан, који је конструисао ову громаду, самостално је мотрио на чак 250 запослених који су брусили камен, водећи рачуна да све буде "под конац".

Пошто је читав споменик направљен, пред идејним творцем стајао је још тежи задатак - да пронађе начин да све елементе транспортује до центра града и тамо их постави. Од творнице до места на коме је требало да се уздигне, споменик је путовао посебним теретним бродом, а у његову монтажу је било укључено преко 2.400 стручњака.

Скулптор је на личном примеру морао да докаже да се споменик неће срушити 

Да би се импозантна творевина поставила, радницима је било потребно око сат и по времена, а над градом се, са висине од готово 50 метара, 30. августа 1834. година надвио један од анђела чувара. Али, уместо дивљења, монумент је у народу изазвао страх и панику. "Па, ово никако није причвршћено, ово ће се срушити колико сутра", мислили су житељи Петербурга.

Народ је масовно почео да избегава један од главних тргова града. Објашњења нису уродила плодом, и онда је Монферан дошао на идеју: доказаће народу да је његов споменик стабилан на сопственом примеру! Скулптор је тада почео сваки дан да шета око споменика са својим љубимцем, све док становницима града није улио поверење да је трг савршено безбедан. 

Анђеоски лик је отелотворење императора Александра I

На самом врху Александровског стуба, на висини од преко 40 метара, налази се фигура анђела висока прекок 4 метра. У левој руци он држи крст, док је десна окренута ка небу. Лик чувара Санкт Петербурга невероватно подсећа на императора Александра I, а његов поглед упрт је ка земљи - како би у сваком тренутку видео све што се на њој дешава.

Да ли је ово случајност? Не, није. Победа над Наполеоновом војском 1814. године одиграла се баш за време владавине Александрове владавине Царском Русијом. Осим тога, цара су у кругу породице често називали "наш анђео", због његовог мирног карактера и благе нарави - стога, било је сасвим логично да једном од најимпресивнијих споменика света буде управо овај руски владар.