Стајање није лек за седење: Како канцеларијски трендови могу да вам наруше здравље

Не би требало седети целог дана, јер то није добро за вашу кичму и врат. То значи да је стајање решење, зар не, па управо зато по канцеларијама све чешће срећемо радне столове за стајање. Према резултатима нове студије, одговор је, ипак - не. Целодневно стајање не само да неће побољшати негативне последице седења, већ чак може проузроковати друге здравствене проблеме.

Стајање, тачније коришћење подесивих радних столова за стајање, проглашено је за најбољи противотров за целодневно седење испред екрана у канцеларији. Међутим, нова студија показује да стојећи столови, који су последњих година постали популарни, не надокнађују недостатак активности услед седења, а могу чак повећати ризик од стања као што су увећане вене и крвни угрушци у ногама.

Истраживање спроведено на више од 80.000 одраслих у Великој Британији такође је открило да стајање не смањује ризик од болести као што су мождани удар, срчана слабост и коронарна болест срца, упркос широко распрострањеном веровању да доноси овакве користи.

Студија, коју је водио Универзитет у Сиднеју, показала је да боравак на ногама дуже од два сата дневно може повећати ризик од развоја проблема као што су дубока венска тромбоза и проширене вене.

Испитани људи нису имали срчана обољења на почетку студије и носили су уређаје за праћење кретања на зглобовима. Тим је открио да се за сваких додатних 30 минута проведених стојећи дуже од два сата, ризик од болести циркулације повећава за 11 одсто.

Шта је решење

Дакле, ни предуго седење, ни стајање није препоручљиво - па шта онда треба да радимо? Према стручњацима, најбоље је да редовно мењамо позицију у којој се налазимо и омогућимо да нам је тело често у покрету.

"Главни закључак је да предуго стајање неће надокнадити седентарни начин живота, а такође може бити ризично за здравље циркулације. Открили смо да више стајања дугорочно не побољшава кардиоваскуларно здравље и повећава ризик од проблема са циркулацијом", рекао је др Метју Ахмади који је учествовао у студији.

"За људе који редовно седе дужи период, укључивање доста успутних кретања током дана и структуриране вежбе могу бити бољи начин за смањење ризика од кардиоваскуларних болести," кажу истраживачи, преноси "Гардијан".

"Правите редовне паузе, шетајте около, идите на састанак, на шетњу, користите степенице, правите редовне паузе када возите на велике удаљености или користите паузу да бисте се склонили од стола и мало се померили," предлажу стручњаци. Што више људи може да избегне да мирује, то боље, без обзира да ли на послу морају да седе или остану на ногама. Није толико лоше ни седети, ни стајати, све док ни један положај није константан и не оставља дугорочне последице на здравље.