Шта да радите ако се будите уморни свако јутро

Да ли сте икада спавали пуних осам сати, али сте се пробудили осећајући се уморно као да сте провели будни целу ноћ? Ако јесте, онда сте искусили све "чари" неквалитетног сна и знате колико може то да омета свакодневни живот. Шта у тим ситуацијама треба урадити?

Неквалитан сан, познат и као "сан без обнављања" подразумева да сан не утиче на тело и мозак довољно да помогне да се осећате одморно. Људи који то искусе "осећају се уморно као и пре него што су отишли ​​на спавање", каже Томас Рот, оснивач Центра за поремећаје спавања у Мичигену.

Људи са несаницом се боре да заспу и често су свесни колико су дуго провели лежећи у кревету потпуно будни. То није нужно случај са особама које се боре са неквалитетним сном. Многи се могу пробудити уморни чак и ако су брзо заспали и уопште нису устали током ноћи - другим речима, можда спавају довољно дуго, али сан не ради свој посао.

"Много пута људи кажу 'Није важно колико дуго спавам. Пробудим се и осећам се као да ме је камион прегазио', каже др Соња Шуец, а пише Тајм.

Спавали сте, али ујутру немате снаге и нисте одморни

"Једна од могућности зашто се осећате уморно кад устанете, јесте та што неки људи доживљавају 'микро узбуђења' током ноћи, будећи се много пута, али тако кратко да се тога не сећају до јутра", појашњава Рот.

Хронични стрес, анксиозност, бол или дисфункција нервног система такође могу погоршати квалитет сна, наглашавају стручњаци. "Бука и амбијентално светло могу довести до лошијег сна, као и конзумирање чак и малих количина кофеина и алкохола", истиче др Соња Шуец.

Да бисте покушали да решите проблем, неопходно је да се уверите да ли заиста довољно спавате, саветују доктори. "Неки људи мисле да им је потребно мање од препоручених седам до девет сати ноћу, али у стварности иду уоколо хронично неиспавани. Много пута недовољно сна изгледа као неадекватан сан", наглашава др Соња. Препорука је да се ограничи кофеин, избаци алкохол, као и да не држите телефон у соби у којој спавате. Соба треба да је мрачна и тиха. Ако урадите све ове ствари и још увек осећате да вам сан није регенеративни и до те мере да омета свакодневни живот, вреди посетити доктора.

Шта га узрокује

Овакав сан може бити симптом озбиљног медицинског проблема, као што је синдром немирних ногу, фибромиалгија, синдром хроничног умора. Неки поремећаји спавања који се могу лечити, као што су хиперсомнија, апнеја у сну и нарколепсија, такође доводе до претераног умора током дана, чак и ако сте спавали довољно претходне ноћи.

Током просечне ноћи, обићно ћете проћи кроз четири до шест циклуса спавања, од којих сваки садржи четири различите фазе сна. Дубок сан који помаже телу и мозгу да се опораве дешава се пред крај сваког циклуса спавања. "Постоји одређена количина дубоког сна која је потребна за добар квалитет сна", каже наглашава др Соња.

У случају сна који не регенерише тело и ум некад нема јасног основног медицинског узрока. Истраживачи нису сасвим сигурни зашто се то дешава - али у суштини, проблем је изгледа повезан са неадекватним одмором.