"Путујте глобално, једите локално", стоји у заглављу престижног гастрономског сајта "Тејст атлас", који објављује препоруке везане за храну и пиће широм света. На тим мапама, често се налази и наша земаља, а недавно је обелодањена листа од чак 72 најбоља јела из Србије.
У топ 10 јела из наше земље нашли су се специјалитети од теста као што је бурек, али ту су били и незаобилазна сарма и пљескавица. Што се тиче првог места, тај пазарски залогај, свакако је заслужно понео титулу шампиона.
10. Бурек са сиром
9. Пљескавица
8. Сарма
7. Ужичка пршута
6. Лесковачки воз
5. Петровачки кулен
4. Лесковачки роштиљ
3. Комплет лепиња
2. Лесковачки домаћи ајвар
1. Пазарске мантије
На списку се налазе и бела чорба, пеглана кобасица, крофне, пасуљ, урнебес салата, пинђур, перклет, лепиња...
На листи нематеријалног културног наслеђа Србије
Пазарске мантије су српско јело које потиче из Новог Пазара. Подсећају на босански бурек по укусу, али је облик знатно другачији, јер су то заправо лоптице с теста које се поређају у тепсију и тако се пеку. Тесто се прво развуче, премаже маслацем, а затим се пуни млевеном говедином зачињеном луком, бибером, уљем. Када се напуни, тесто се обликује у мале куглице, које се поређају у тепсију, а затим се пеку, традиционално у старим пећима које им дају јединствен укус и арому.
Обично се служе са јогуртом који се прелива преко њих и једу се док су још топле, пише на поменутом сајту.
Такође, уврштене су 2012. године на листу нематеријалног културног наслеђа Србије.