НАСА: Сунце достигло максимум активности, могу се очекивати нове ауроре

Америчка свемирска агенција НАСА и Агенција за океане и атмосферу (НОАА) објавили су да је Сунце у периоду максималне соларне активности која би могла да траје још годину дана, што значи да се могу очекивати нове појаве поларних светлости (аурора).

Соларни максимум је почео пре две године, а сада су научници потврдили да је Сунце ушло у најактивнији период током 11 година, преноси Вашингтон пост.

У наредних годину или две, научници предвиђају да можемо очекивати нове распрострањене ауроре и још додатних активности које утичу на нашу технологију.

"Оно што тренутно видимо указује да је Сунце ушло у максималну фазу соларног циклуса", рекла је научница Лиза Аптон, копредседница међународног панела експерата чији спонзори су НАСА и НОАА.

Како наводе стручњаци, активност Сунца је у почетку циклуса слабија а затим се интензивира.

Тренутно се Сунце налази у 25. соларном циклусу откако се врше мерења која су почела 1755. године.

Научници су приметили да се активност Сунца појачала почетком 2023, а током ове године већ су забележене неке врло јаке соларне олује.

У мају ове године догодила се највећа соларна олуја за две деценије а донела је поларну светлост која се простирала преко свих 50 држава САД, па до Јамајке и Јужне Африке. Такође, аурора се у мају појавила и на небу изнад Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске.

Слична соларна олуја регистрована је и у октобру, а аурора се појавила на местима где је ретко има, као што су Флорида и Турска. Чак и када максимална фаза активности Сунца прође, снажне олује су и даље вероватне.

Неке од најјачих соларних олуја које су икада погодиле Земљу, као она у мају 1921, када је забележена аурора на многим местима а телеграфски системи у Њујорку су оштећени, десила се док је Сунце излазило из максимума.