Возачи, будите опрезни: Све чешће преваре са QR кодовима на пумпама, паркинзима и другим местима

Неколико дана друштвеним мрежама кружи снимак на коме је некој девојци скинуто са рачуна 1.000 евра након што је путем QR кода покушала да плати паркинг. Ко стоји иза ове преваре, да ли су возачи у Србији у ризику и како се заштитити од превараната?

Нове технологије које подразумевају онлајн плаћање путем QR кодова умногоме су олакшале живот свима: новчаник нам више није ни потребан - довољно је да камером телефона усликамо код и трансакција ће се аутоматски извршити. Али, треба бити опрезан, јер сада преваратни користе ову методу да пљачкају људе где год стигну.

Плаћање путем QR кодова је изузетно практично

Нова превара, која за сада (надамо се) није дошла до Србије, функционише тако што преваранти на праве QR кодове, који се обично налазе на пумпама, станицама за пуњење електричних аутомобила или рампама за паркинг, налепе своје, фалсификоване. Пошто се лажни QR скенира, онај који плаћа услугу (било да је у питању гориво, струја, паркинг или нешто четврто) добија реквизите за плаћање и мислећи да су они прави, врши трансакцију.

Ризик је огроман - са рачуна може бити скинута велика свота новца

Али, управо ту и настаје проблем! Добијене инструкције за плаћање су, баш као и QR код лажне, а значи - новац је отишао директно у џепове превараната, а не ономе коме је требало да оде. И то није најгоре од свега: како се приликом генерисања овог кода уносе баш сви подаци за плаћање, укључујући и износ трансакције, са вашег рачуна се скида онолико новца колико су преваранти одредили. Наравно, уколико на рачуну има довољно средстава.

Како се заштитити од превараната? Постоји само један начин

Најбољи савет који се може дати јесте: отворите четворо очију. Прво и основно - да ли је QR код аутентичан, или је можда преко оригиналног прелепљен лажни? Да ли је он оштећен или изгребан? Да ли примећујете било шта чудно на њему? Чак и уколико је на први поглед све сасвим у реду, не мора да значи да сте потпуно безбедни. Пошто га очитате добро проверите који се реквизити за плаћање: да ли је прималац заиста фирма која је наведена на упутству за плаћање и најважније - да ли се износ поклапа са оним који је наведен на упутству.