Позитивне промене које доноси менопауза

Иако је синоним за изостанак циклуса, главобоље, налете врућине, добијање на тежини, менопауза подразумева и нову фазу у животу, те треба споменити и неке њене позитивне стране и то посебно данас када се обележава Светски дан менопаузе.

Репродуктивни период жене завршава менопаузом и то углавном између 45. и 55. године живота и већина жена се не радује менопаузи - отприлике четири од пет жена, транзицију овог периода живота проживљавају са нежељеним симптомима, као што су таласи врућине, сувоћа вагине, промене расположења, проређивање косе и поремећаји спавања, према Америчком колеџу акушера и гинеколога. И као да то није довољно, промене које доносе средње године такође могу утицати на самопоштовање и како се осећамо.

"Постојала је идеја да је менопауза смрт женствености. Годинама порука је била: 'Када једном уђете у менопаузу, више нисте корисни као жена'", каже Леа Милхајзер, гинеколог.

Ипак ствари су се значајно промениле и још увек се ради на томе: "На пример, сада видимо како познате личности отворено говоре о својим искуствима у менопаузи. У прошлости, познате личности нису хтеле да повезују своје име ни са чим у вези са менопаузом, јер би то негативно утицало на њихов имиџ", каже она.

Повећана свест о успонима и падовима које доносе средње године је добра ствар, посебно ако то подстиче жене да добију помоћ по питању напорних симптоме менопаузе. "Рад са стручњаком на ублажавању симптомима може направити огромну разлику и учинити ову фазу живота много пријатнијом", наглашава гинеколог.

Позитивне промене у менопаузи

Хормонске промене које се дешавају током менопаузе могу бити позитивне за неке жене:

"И то посебно за оне са одређеним здравственим стањима, као што су менорагија (обилне менструације) или менструалне мигрене. Многе жене такође доживљавају ментални помак у средњим годинама и у стању су да боље прихвате изазове и са више самопоуздања управљају неуспесима".

Нема више менструација

Менопауза означава крај менструалног циклуса, а то значи да више нема менструалних грчева, тампона или уложака: "Ово је често један од главних разлога које моје пацијенткиње наводе као предност менопаузе, посебно жене које се боре са обилним крварењем. За њих престанак менструације може на многе начине променити живот. Ове жене могу осетити пораст енергије, јер обилне менструације могу изазвати анемију, што доводи до осећаја умора и слабости. Након што менструација престане, могу боље да вежбају и више да се физички ангажују", каже Милхајзер.

Крај менструалних главобоља

Мигрена и главобоља могу бити део предменструалних симптома који обично нестају након менопаузе. Менструална мигрена има сличне симптоме као и друге врсте мигрена, који укључују бол у глави, осетљивост на светлост, знојење или језу, мучнину и повраћање.  У нормалном менструалном циклусу, варирање нивоа естрогена и прогестерона обично покреће менструалну мигрену.

Али након менопаузе, нивои естрогена и прогестерона опадају и број хормоналних главобоља се смањује. "Нажалост, ако имате мигрене из других разлога, менопауза то неће решити", каже Милхајзер.

Мање стреса због ПМС-а

Око 9 од 10 жена у репродуктивном добу каже да има предменструалне симптоме и ти симптоми укључују раздражљивост, умор, промене у апетиту, депресију, анксиозност, надимање и осетљивост дојки. "ПМС може привремено постати тежи током перименопаузе, јер ниво естрогена често почиње нагло да варира. Када менопауза прође, доста се побољша ситуација, јер се хормони стабилизују и тело се прилагођава", појашњава Милхајзер.

Повећано самопоуздање и унутрашња снага

После више од 50 година животног искуства, укључујући успоне и падове у везама, подизање деце и каријере, жене вероватније иду за оним што желе са већим осећајем самопоуздања да могу да се носе са оним што год их чека. "Жене које су прошле кроз менопаузу често кажу: 'Осећам да се сада боље познајем и самопоузданија сам као жена и као особа. Не толеришем бесмислице као раније", каже гинеколог, а пише Every day health.