Не само цигарете: Ових 9 намирница садрже никотин

Када неко спомене никотин, цигарете су прво што падне на памет. Али, веровали или не, и поједине намирнице га садрже, додуше у мањим количинама.

Осим што се налази у дувану, никотин се може наћи и у појединим врстама воћа и поврћа, истина, у количинама које су знатно ниже. Ова хемикалија је попут природног инсектицида - она помаже биљкама да буду отпорније на штеточине и чини да им листови и плодови буду мање привлачни. 

Плави патлиџан

Плави патлиџан је прилично присутан у домаћој кухињи, а нарочито се сервира као прилог, грилован уз друго поврће, користи се за припрему ајвара, ђувеча и многих других јела. У овој намирници садржи се тек 0,0001 милиграм никотина по граму намирнице. Поређења ради, у једној цигарети има између једног и 2 милиграма, дакле најмање 10 хиљада пута више.

Зелена паприка бабура

Љубитељи боја у тањиру посебно воле зелене бабуре, због њихове јарке боје, посебне ароме и неутралнијег, односно мање слатког укуса у односу на жуте и црвене паприке. У овом поврћу налази се доста мање никотина него у патлиџану . између 0,0000077 и 0,000009 микрограма по једном граму паприке.

Парадајз

Јаче кости, нижи крвни притисак, лепша кожа, бољи имунитет - само су неке од здравствених предности које нам нуди парадајз. Ипак, и ова намирница садржи никотин: у црвеном парадајзу га има баш баш мало (око 0,00001 милиграма по граму поврћа), али га у зеленом има чак 5 пута више. 

Кромпир

Кромпир је врло популарна намирница код нас, али многи не знају да се и у њему налази никотин. Додуше, концентрација ове хемикалије је врло ниска: у ољуштеном кромпиру има тек 0,000007 милиграма по једном граму поврћа, док у неољуштеном, кромпиру са кором, има двоструко више, преноси портал СнасБос.

Карфиол

Врло популарна врста купуса, карфиол, такође садржи никотин у врло малим количинама. У порцији од 100 грама карфиола може се садржати између 0,0003 и 0,0007 милиграма никотина, што је свакако много мање него у само једној цигарети.

Чај 

Листови чаја осим кофеина садрже и никотин, истина, у неупоредиво мањим количинама. Ако рачунамо да је за једну шољицу окрепљујућег напитка потребна једна кафена кашичица сувог чаја, значи да се током испијања унесе тек око 0,0002 до 0,0004 милиграма никотина. 

Лешник

У лешнику се никотин не налази у чистом облику, као што се налази у другим намирницама са овог списка или у дувану. Међутим, ово коштуњаво воће садржи ареколин - киселину која по свом дејству веома подсећа на никотин.

Спанаћ

Један од најздравијих зелениша, спанаћ, богат је мноштвом витамина, минерала и влакана. Његова конзумација обично почиње у најранијем детињству, када се он додаје у кашице и нешто касније, као прилог риби или месу. У спанаћу се никотин налази тек у траговима - мање од 0,000001 милиграм на 1 грам намирнице.

Купус

Купус од свих намирница има најмању концентрацију никотина, а за разлику од свих претходних примера, у купусу се он не налази природно. У ово поврће никотин доспева из препарата за поспешивање раста плода, односно такозваних фертилизатора.