Магазин

Од моде па до прехрамбене индустрије: Како су лекови за мршављење променили све(т)

Сви ови лекови су типови семаглутида, који имитира хормон који тело ослобађа током јела, ГЛП-1, а основни ефекат је да људи изгубе апетит. Нуде наду онима који су у очају сматрали да никада неће успети да изгубе тежину, као и политичарима који се боре са проблемима епидемије гојазности у свету. Осим што су донели револуцију у мршављењу, лекови Оземпик и Вегови, су успели, осим тела, да преобликују и свет. И то на чак 11 начина.
Од моде па до прехрамбене индустрије: Како су лекови за мршављење променили све(т)Getty © Jakub Porzycki/NurPhoto

Оземпик, магичан лек за мршављење, први пут се нашао на тржишту 2017. године и био је намењен пацијентима са дијабетесом. Међутим, пре око две године догодило се "чудо": инфлуенсери су открили да он помаже у брзом губитку килограма и масовно почели да деле своја искуства на друштвеним мрежама. И то није једини ефекат Оземпика - овај лек дословно је променио свет и утицао на готово све сфере живота и индустрије - од модне и прехрамбене, па све до авио-индустрије.

Модна индустрија и култ (пре)мршавости

Деведесете су у свет моде донеле врло упитне стандарде и манекенке које су "кост и кожа", које су доминирале модним пистама. Овај тренд је био актуелан дуго година, све док 2017. године велике модне куће нису практично забраниле моделима са нултом величином да се појављују на ревијама, а предност дао крупнијим девојкама. Ера Оземпика и Веговија је поново покренула тренд мршавости, а мршави модели опет постали јако тражени.

Оземпик преобликовао и Холивуд

Стилисти који су задужени за изглед звезда на црвеном тепиху су, са појавом Оземпика, поново почели да за своје клијенте, глумице и певачице, бирају одевне комаде мањих бројева, како би се оне уклопиле у стандарде које диктира модна индустрија. Осим тога, многе звезде попут Опре Винфри, Илона Маска и других су јавно признале да су за губитак килограма заслужни лекови, што их је довело у центар пажње и изазвало врло опречна мишљења.

Друштвени аспект

"О губитку нежељених килограма се говори као о неком рату. Скини сало и избори се са мастима", навела је саговорница Гардијана. "То би требало да буде тежак процес. Требало би да буде напорно. А сада можеш просто да купиш лек."

Људи се зато стиде да кажу да су, како би смршали, користили Оземпик или неки други лек за мршављење, понајвише из разлога што се плаше осуђујућих коментара пријатеља и чланова породице, као и бескрајних питања о томе да ли знају које су последице примене тих препарата. 

И фитнес индустрија је доживела велике промене 

Програми за мршављење које промовишу фитнес инструктори некада су били веома популарни, али је заинтересованост постепено почела да опада оног тренутка када су се Оземпик, Вегови и други лекови за мршављење ступили на сцену. Они који се боре са вишком килограма су у овим лековима видели прилику да без имало труда (или уз минималан напор) постигну жељене резултате.

Као и прехрамбена

Велики ланци брзе хране и супермаркета такође су се сусрели са последицама популаризовања лекова за мршављење. Људи су почели да купују мање количине хране, а нарочито намирница које су богате угљеним хидратима, чиме су се пореметили и ланци снабдевања, али и пословање малих и великих произвођача.

Теретане су такође морале да испрате тренд 

Теретане су такође морале да се прилагоде променама које су донели лекови за мршављење и траке за трчање и друге кардио справе замене справама са теговима. "Негативна страна калоријског дефиците јесте то што се уз масне наслаге губе и мишићи", навео је саговорник Гардијана, професор Навед Сатар. Сада су људи акценат ставили на одржавање мишићне масе, што је захтевало и промене у концепту теретана.

Економски ефекти приметни су у авио-индустрији

Пораст употребе ових лекова утицао је и светску економију. Аналитичари су израчунали да би поједине компаније могле уштедети и до 80 милиона долара на конто трошкова авио-горива, само када би се просечна тежина путника смањила за око 4,5 килограма. "Податке које сакупљају аналитичари можемо користити како бисмо боље разумели утицај ових лекова на различите економске варијабле - стопу запослености, продуктивност, куповну моћ и слично", навео је Метју Бел, директор компаније Фронтиер Економикс.

Медицина се развија у потпуно новим правцима

Гојазност је повезана са дијабетесом, болестима бубрега, срчаном инсуфицијенцијом, срчаним и можданим ударима, као и апнејом у сну, масном јетром, па чак и кожним обољењима. Истраживачи су сада на трагу да поједина обољења реше баш уз помоћ лекова за мршављење: поједине студије усмерене су на, примера ради, сагоревање масних ћелија у језику, како би се умањио ризик од настајања спавалачке апнеје. 

Оземпик и слични лекови имају и нуспојаве

Осим што су веома делотворни у сагоревању масних наслага, лекови за мршављење код одређеног броја људи изазивају и друге промене. Примера ради, поједини потпуно престају да конзумирају алкохолне напитке или цигарете, а постоје индикације и да су се ови лекови показали као ефикасни и у борби са кардио-васкуларним проблемима. "Имамо основ да будемо оптимистични, али постоје истраживања која ови лекови могу добро утицати и на особе са деменцијом", навео је доктор Рикардо Де Ђорђи.

Друштвене мреже су се поделиле у два табора

Оземпик, Вегови и други лекови са истим дејством направили су поделу између корисника друштвених мрежа на оне који су присталице "боди позитивити" покрета и оне који то нису. Истовремено, инфлуенсери који су користили ове лекове су се сусрели са осудама и критикама јер су "продали душу" за неколико килограма мање, као и великом количином мржње, будући да су коришћењем лекова ускратили могућност лечења онима којима је то потребно.

Утицај на ментално здравље

"Када сте на дијети, увек постоји тај осећај као да пропуштате нешто, да жртвујете нешто зарад витке линије. Али када узимате лекове за мршављење, чак ни не размишљате о јелу и не осећате се као да нешо пропуштате", навела је једна саговорница Гардијана. Али, оно што се дешава након што престанете са узимањем лекова је страшно: често је присутна анксиозност, осећај гриже савести све више тишти, а негативне емоције навиру сваки пут када се у желуцу осети празнина.

image