Најмање насељено острво на свету је довољно само за једну собу (ФОТО)

Острво се простире на нешто више од 3.000 квадратних метара, што значи да би један погрешан корак могао посетиоце да одведе у прохладне воде залива. Мало је веће од стандардног тениског терена, а поред кућице ту је и дрво, жбун и плажа.

Острво довољно за собу (Just Room Enough Island) у близини залива Александрија у држави Њујорк је најмање насељено острво на свету, а име га најбоље описује - минијатурно је и има простора само за једну кућицу.

Породица Сизеланд купила је острво педесетих година прошлог века и намера је била да направе кућицу за одмор. Поред те грађевине, на малом простору се налазе дрво, жбун и мала пешчана плажа. Иако је физички изоловано, план породице се углавном изјаловио јер је необично мало острво постало популарна атракција за крстарења реком.

Острво је познато и као Хуб, а лежи на реци Сент Лоренс и део је залива села округа Џеферсон у Њујорку. Такође је део ланца Хиљаду острва, који се састоји од 1.864 острва која се протежу 50 миља дуж границе између Канаде и Сједињених Америчких Држава, пише Exspress UK. Да би се квалификовао као острво у региону, део треба да остане изнад нивоа воде током целе године и да има најмање једно дрво, а популарно острво испуњава ове критеријуме. Већина Хиљаду острва није отворена за посетиоце, а до неколико њих се може доћи само чамцем. Туристи могу резервисати излете бродом да би видели острва са воде.

Острво довољно за собу је упола мање од британске Бишоп Рока, које је раније било најмање насељено острво на свету пре него што је изгубило титулу 1982. године након што је његов светионик аутоматизован и више није потребе за радном снагом.

Свако од Хиљаду острва има фасцинантну историју, те треба споменути и острво Харт, где се налази обновљени замак Болдт. Бившу вилу је 1904. године саградио Џорџ Болт, хотелски милионер, као поклон својој супрузи, пише Sydney Morning Herald.