Магазин

Кина има "вишaк мушкараца", предлаже им се да траже жене из иностранства

У Кини сада живи око 35 милиона "мушкараца вишка", како их називајау. То су неожењени мушкарци који још увек нису успели да се венчају и оснују породицу, претежно због политике једног детета и високе цене откупа младе. Да би решили овај проблем, понуђено им је да окушају срећу и пронађу своје будуће жене у другим земљама, као што су Русија, Камбоџа, Вијетнам...
Кина има "вишaк мушкараца", предлаже им се да траже жене из иностранства© Canva/macniak

Демографски проблем произилази из деценијске политике једног детета, али и опадање популарности традиционалних бракова, што је изменило породичне односе. Једна од највећих последица је велики број мушкараца који сада представљају "вишак", а велики број њих живи у руралним деловима земље.

"У руралној Кини има око 34,9 милиона "мушкараца вишка", који не могу да приуште брак због трошкова становања, аутомобила и цене невесте, а све то кошта између 500 и 600 хиљада јуана (око 65 хиљада евра). Прошле године, просечан приход након опорезивања по глави становника у руралној Кини био је нешто више од 20.000 јуана (око 2.600 евра). Проблем се делимично може решити привлачењем значајног броја младих жена из иностранства", рекао је професор Динг Чангфа са Економског факултета Универзитета Сјамен, који сматра да подстицање склапања међународних бракова може поправити ситуацију.

Он препоручује да се странцима олакша склапање брака и улазак у земљу, да би кинески мушкарци могли озбиљно размишљати о опцији брака са женама из Русије, Камбоџе, Вијетнама и Пакистана.

Нису сви прихватили његово контроверзно решење, посебно на онлајн платформама. Многе жене тврде да је "увоз" невеста из других земаља слично трговини људима, док су друге забринуте због потенцијалних проблема са комуникацијом, због непознавања језика, које могу довести до породичних сукоба. Мушкарцима се та идеја много више допала, јер девојке из иностранства, по њиховом мишљењу, имају мања очекивања - не захтевају куће, аутомобиле и откуп, већ желе марљивост и друге врлине.

"Подстицање међународних бракова је слично омогућавању компанији "Тесла" да уђе на кинеско тржиште - то ће повећати конкуренцију, побољшати квалитет и снизити цене за потрошаче. Исто тако, међународни бракови ће омогућити странцима да уђу на кинеско "тржиште" и да се такмиче, што би могло повећати шансе за брак и повећати наталитет," каже један корисник на друштвеним мрежама.

У Кини се мушкарци све чешће жене странкињама, а неке професионалне проводаџије су чак почели да нуде одређене услуге за спајање Кинеза искључиво са девојкама из Русије. Један од главних разлога је демографска неједнакост у ове две земље: Русија има вишак жена, док Кина има вишак мушкараца. С друге стране, неки сматрају да спајање жена из других делова Азије може бити добра идеја, јер не би доживеле толики културолошки шок када би се преселиле у Кину, преноси "South China Morning Post".

"Југоисточна Азија има блиске везе са Кином од давнина, а у културном смислу имамо много тога заједничког. На пример, Вијетнам и даље слави Нову годину по лунарном календару. Сходно томе, жене из југоисточне Азије не доживљавају значајан културни шок када дођу у Кину. Поред тога, ове земље имају веома ниске приходе, а многе земље југоисточне Азије активно уче кинески како би ојачале везе са нама, а то ће такође помоћи да се елиминишу проблеми у комуникацији," тврди један кинески инфлуенсер.

image