Суочавање са стресним ситуацијама свако процесуира на свој начин - неки се посвете тренингу, неки изађу са друштвом да разбистре мисли, а неки утеху траже у храни. "Храна коју једемо утиче на наш микробиом на позитиван или негативан начин", објашњава доктор Ума Наидо. "Балансиран микробиом умањује ниво упалних процеса у мозгу и тиме побољшава расположење, доприноси концентрацији и приливу енергије, а уједно и редукује стрес". Које се то намирнице најчешће конзумирају када смо под стресом и да ли су и колико оне уопште ефикасне у побољшању расположења?
Кафа, чај, енергетски и други напици са кофеином
"Ако сте склони анксиозности и бурном реаговању на стресне ситуације, кофеин ће ово само погоршати, јер он подиже ниво хормона стреса, кортизола. Кофеин је стимулант који је уједно и окидач за лучење адреналина и других хормона стреса, па је реакција организма на тензичну ситуацију након попијене кафе само још интензивнија", навео је нутрициониста Роб Хобсон. Додатно, кофеин повећава број откуцаја срца и крвни притисак, који опонашају природну реакцију организма на стрес. Кофеин се, поред кафе, може пронаћи и у другим напицима, па би стога у стресним ситуацијама било пожељно избегавати и чајеве, енергетске напитке, суплементацију која се користи пре тренинга (приворкаут) и сличне напитке.
Алкохолна пића
Иако испијање вина, пива, коктела и других алкохолних напитака након напорног радног дана звучи као сјајна идеја, у стварности је ефекат ових пића потпуно супротан - они само погоршавају осећај анксиозности и преплављености негативним емоцијама. Овакво дејство алкохола стручњаци објашњавају његовим утицајем на хипоталамусно-хипофизно-надбубрежну осовину (ХПА осовину), која се обично активира у животно опасним ситуацијама. Другим речима: након што попијемо пиће, наш мозак добија сигнале да смо у опасности, након чега он реагује повећањем нивоа кортизола, који чини да се осећамо као да смо под стресом.
Слаткиши и слане грицкалице
Проналажење утехе у тортама, колачима и сладоледима је уобичајена пракса, али претерана конзумација слаткиша неће донети ништа добро - краткорочно ће само интензивирати осећај нелагоде и немира, а дугорочно може довести и до гојазности, дијабетеса и других пратећих обољења. "Храна и пића са додатим шећерима доводе до убрзаног пораста нивоа шећера у крви, чија велика количина изазива претерану осетљивост, забринутост и низ других негативних осећања", упозоравају стручњаци. Истовремено, конзумација превише сланих грицкалица негативно утиче на крвни притисак и задржавање воде, као и на начин на који организам одговара на ниво хормона, због чега постајемо џангризави и анксиозни, преноси Хафингтон Пост.
Уместо тих намирница поједите ове - осећаћете се боље
Добра вест је да постоје намирнице које нам заиста могу подићи расположење и смањити стрес, а да су притом оне и здраве и нутритивно богате. Храна богата пробиотицима и пребиотицима, попут јогурта и поврћа, као и намирнице богате омега-3 масним киселинама, као што је риба или коштуњаво воће се препоручују онима који су под стресом. Такође, осећај анксиозности ублажавају намирнице богате витамином Ц, попут цитруса, кивија, паприка, као и оне у којима се садржи велика количина влакана (малине, крушке, броколи и други зелениш, као и махунарке).