Утешна храна, она коју волимо да једемо када смо под стресом, само погоршава ниво стреса

Скоро половина људи се осећа емоционално задовољније када конзумира слаткише, док се четвртина изјаснила да радије бирају слане грицкалице када су потиштени и под стресом, резултати су истраживања. Ипак, стручњаци наводе да ова храна, као и многе друге намирнице, могу довести до контраефекта и само појачати анксиозност. Са друге стране, постоје намирнице које расположење могу побољшати и управо би оне требало да буду први избор када нас преплаве негативна осећања.

Суочавање са стресним ситуацијама свако процесуира на свој начин - неки се посвете тренингу, неки изађу са друштвом да разбистре мисли, а неки утеху траже у храни. "Храна коју једемо утиче на наш микробиом на позитиван или негативан начин", објашњава доктор Ума Наидо. "Балансиран микробиом умањује ниво упалних процеса у мозгу и тиме побољшава расположење, доприноси концентрацији и приливу енергије, а уједно и редукује стрес". Које се то намирнице најчешће конзумирају када смо под стресом и да ли су и колико оне уопште ефикасне у побољшању расположења?

Кафа, чај, енергетски и други напици са кофеином

"Ако сте склони анксиозности и бурном реаговању на стресне ситуације, кофеин ће ово само погоршати, јер он подиже ниво хормона стреса, кортизола. Кофеин је стимулант који је уједно и окидач за лучење адреналина и других хормона стреса, па је реакција организма на тензичну ситуацију након попијене кафе само још интензивнија", навео је нутрициониста Роб Хобсон. Додатно, кофеин повећава број откуцаја срца и крвни притисак, који опонашају природну реакцију организма на стрес. Кофеин се, поред кафе, може пронаћи и у другим напицима, па би стога у стресним ситуацијама било пожељно избегавати и чајеве, енергетске напитке, суплементацију која се користи пре тренинга (приворкаут) и сличне напитке.

Алкохолна пића

Иако испијање вина, пива, коктела и других алкохолних напитака након напорног радног дана звучи као сјајна идеја, у стварности је ефекат ових пића потпуно супротан - они само погоршавају осећај анксиозности и преплављености негативним емоцијама. Овакво дејство алкохола стручњаци објашњавају његовим утицајем на хипоталамусно-хипофизно-надбубрежну осовину (ХПА осовину), која се обично активира у животно опасним ситуацијама. Другим речима: након што попијемо пиће, наш мозак добија сигнале да смо у опасности, након чега он реагује повећањем нивоа кортизола, који чини да се осећамо као да смо под стресом.

Слаткиши и слане грицкалице

Проналажење утехе у тортама, колачима и сладоледима је уобичајена пракса, али претерана конзумација слаткиша неће донети ништа добро - краткорочно ће само интензивирати осећај нелагоде и немира, а дугорочно може довести и до гојазности, дијабетеса и других пратећих обољења. "Храна и пића са додатим шећерима доводе до убрзаног пораста нивоа шећера у крви, чија велика количина изазива претерану осетљивост, забринутост и низ других негативних осећања", упозоравају стручњаци. Истовремено, конзумација превише сланих грицкалица негативно утиче на крвни притисак и задржавање воде, као и на начин на који организам одговара на ниво хормона, због чега постајемо џангризави и анксиозни, преноси Хафингтон Пост.

Уместо тих намирница поједите ове - осећаћете се боље

Добра вест је да постоје намирнице које нам заиста могу подићи расположење и смањити стрес, а да су притом оне и здраве и нутритивно богате. Храна богата пробиотицима и пребиотицима, попут јогурта и поврћа, као и намирнице богате омега-3 масним киселинама, као што је риба или коштуњаво воће се препоручују онима који су под стресом. Такође, осећај анксиозности ублажавају намирнице богате витамином Ц, попут цитруса, кивија, паприка, као и оне у којима се садржи велика количина влакана (малине, крушке, броколи и други зелениш, као и махунарке).