Ово је најштетнијa ултра-прерађенa храна - за неке производе мислимо да су веома здрави

Ултра-прерађена храна повећава ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса, рака и читавог низа других здравствених проблема, али је често упакована у амбалажу и продаје се као здрава опција. Нутриционисти налажу да обратимо пажњу шта једемо, јер протенске плочице, као и биљна млека су неретко пуна вештачких боја, адитива и арома.

Када говоримо о ултра-прерађеној храни, обично мислимо на чипс, слаткише и газирана пића, али дефиниција овог феномена је веома широка и заправо би подразумева сва јела која садржи састојке који се обично не налазе у вашој кухињи, као што су вештачке боје, ароме и конзерванси.

"Посебно заслађивачи могу збунити тело, тако што преваре мозак да поверује да се шећер конзумира и подстичу ослобађање инсулина. Честа конзумација ових производа може допринети инсулинској резистенцији, која је повезана са хроничним болестима као што је дијабетес", истиче стручњак.

Храна која се много прерађује веома штети организму, а нутрициониста Кејли Данијелс предочава "најгоре од најгорих" и саветује да следеће храну никад не купујемо.

Биљна млека

Биљна млека често оглашавају као много здравији избор од обичног крављег млека. Али, како Кејла истиче, многа садрже прерађене састојке као што су рафинисана уља и згушњивачи у великим количинама:

"Згушњивачи који се додају биљном млеку често се стављају ради побољшања текстуре и стабилности, али заправо могу пореметити варење и временом довести до здравствених проблема са цревима".

Протеинске плочице

Препуне су разних адитива који потенцијално могу наштетити телу, јасни су нутриционисти:

"Ове плочице садрже вештачке заслађиваче, што доводи до жудње за слатким посластицама и негативно утичу на здравље црева, што отежава телу да се бори против болести. Палмина маст се такође налази у њима и као што је познато, веома је богата засићеним мастима, које повећавају ризик од високог холестерола и болести срца.

Шејкови за замену оброка

Ако желите да смршате, шејкови за замену оброка су лак начин да смањите унос калорија.

Али иако могу изгледати као згодна опција када немате времена, адитиви и згушњивачи само штете телу:

"Састојци попут ових угрожавају црева, што доводи до потенцијалних проблема са варењем као што је колитис. Поред тога, присуство вештачких састојака може пореметити деликатну равнотежу микроба у цревима, а то игра кључну улогу у укупном здрављу и имунитету", јасна је Кејли.

Гранола штанглице

Гранола штанглице продају се као здрава грицкалица, а заправо могу бити изненађујуће нездраве због високог садржаја шећера.

"Многи брендови додају значајне количине шећера како би побољшали укус и текстуру, чинећи ове плочице пре слаткишима него здравом опцијом", објашњава Кајла.

Бели хлеб и инстант нудле

Иако су веома примамљиви и доступни, нутриционисти их никако не препроучују. Бели хлеб се прави од рафинисаног брашна, препун је емулгатора, а и са нудлама није боља ситуација - имају висок садржај натријума, који утиче на крвни притисак и на крају доприноси срчаним обољењима и можданом удару.

Кобасице

Изазвају велику штету респираторном и дигестивном систему: "Кобасице садрже натријум метабисулфит - конзерванс повезан са алергијама, кратким дахом и иритацијом плућа", каже нутрициониста.

Дијетална газирана пића

Многи се одлучују за дијеталне газиране напитке јер су мање калоричне и слађе су од алтернатива. Али Кејла објашњава да хемикалије које се користе да би их учиниле слатким, заправо су веома лоше: "Могу утицати на микробиом црева, а сода такође стимулише ослобађање инсулина из панкреаса, а ако се конзумира пречесто, може довести до инсулинске резистенције и дијабетеса типа два", истиче стручњак, а пише Дејли мејл.