Ово су најгоре намирнице у вашем фрижидеру
Буђ и непријатне мирисе треба елиминисати из фрижидера, а кад смо већ у тој акцији чишћења, требало би и одређену храну заувек уклонити, не само из расхладних уређаја, већ и из живота. Прерађена храна је пуна 'празних' калорија, адитива, шећера и других нездравих компоненти за које је доказано да утичу на килажу и крвни притисак, а изазивају мождани и срчани удар. Зато би требало изабрати здравије опције, фокусирати се на воће, поврће, рибу, бело месо, а одређена јела избегавати у широком луку. Ево и која.
Воћни јогурт
Типична порција јогурта са укусом боровнице или брескве често има 3 пута више шећера од обичног. Зато је боље да се у обичан јогурт ставе свеже воће и бадеми, јер ћемо сигурно јести мање шећера, а више влакана и хранљивих материја.
Кечап и мајонез
Можда омиљени додаци који иду скоро уз све и који јелима дају посебан укус су заправо препуни шећера и емулгатора и нема потребе да их користимо. Такође, мајонез је изразито калоричан, па утиче и на добијање килограма. Ако баш не можемо без неког прилога, препоручује се сенф, само се саветује да прочитамо декларацију.
Газирана пића
Нема изненађења - препуна су калорија и немају никакву нутритивну вредност, па се свакако не саветује да их конзумирамо.
Виршле
Месо које је прерађено да би дуже трајало повезано је са колоректалним карциномом и са раком желуца. Ово укључује виршле, шунку, кобасице, пише Вебемде.
Сладолед
Тешко да можемо да му одолимо, али сладолед је препун масти и шећера. Најбоља замена је обичан јогурт са свежим воћем и гранолом. Али ако морамо да узмемо с времена на време сладолед, препорука је да проверимо декларацију и изаберемо онај који има минимално шећера и масти.
Смрзнути помфрит и пица
Не би требало себи да отежавамо тако што ћемо у замрзивачу поред смрзнутог спанаћа ставити оне укусне, масноћом натопљене, калоријске слане штапиће од кромпира. Зато је боље да их не купујемо уопште и спремимо здравије опције као што је батат из ререне са мало уља и соли. А и са пицом није боља ситуација - калорична је, пуна је нездравих масти и натријума. Зато уместо ње у замрзивач стављати домачу супу, јер ће наше срце, али и струк бити захвални.
Кисели краставци
Већина киселих краставаца које купујемо у продавницама је пуна соли. Али пресни краставци се заправо препоручују, јер имају пуно воде, што може помоћи да останемо хидрирани. Такође имају антиоксиданте и помажу у сузбијању упале, па су свежи свакако боља опција.