Дечија књига која је разбеснела многе уметнике

Књига за децу од 12 страна, завршена у року од два дана, постала је велика тема на интернету. Креирана је дигиталним путем, коришћењем АИ (Artificial Intelligence) програма. Уметници на друштвеним мрежама су се огласили и исказали велико негодовање и противљење, јер, по њиховом мишљењу, за овај пројекат није потребна ни креативност ни знање, и не може се сматрати уметношћу

Амар Реши је написао дечију књигу коришћењем вештачке интелигенције. У неколико АИ програма је унео кључне речи и предлоге приче. Њиховом комбинацијом су генерисане илустрације и реченице које су се појавиле за неколико секунди. Ово је АИ принцип рада - брзо, једноставно, није потребна вештина нити конкретна идеја. Само је потребно укуцати предлоге у програм да би софтвер ''покупио'' различите информације и податке са интернета, спајајући их заједно како би настао рад.

Међутим, ово представља велики етички проблем у свету уметности, а коментари корисника на Твитеру то доказују. Иако је испрва Амар правио књигу само као поклон пријатељу, убрзо ју је поставио на Амазон и почео да продаје. Плаћен је за око 70 комада, а остатак је одлучио да поклања. Ово је проузроковало бурне онлајн реакције. Поред тога, сам резултат АИ илустрација (најчешће) има много недостатака, на које су неки корисници обратили пажњу.

Други корисници додају:

''Извињавам се ако не разумем сврху, али зашто се ово слави? Ништа ниси написао. Ништа ниси нацртао. Сео си испред рачунара који је одрадио све за тебе. То није никакав успех. ''

''Не смета ти да користиш радове од хиљаде уметника, који вредно раде и нису довољно плаћени, који не могу дати дозволу да се њихова дела користе за пробање твојих 'алата'? Само стављаш године њиховог труда у блендер и продајеш добијен муљ.''

''Урадио сам ово за један викенд користећи АИ! Тако је, види се''

Амар је одговорио на неколико коментара и сматра да је важно да се овакве дискусије покрећу, као и да је свестан етичких проблема оваквих пројеката. 

Дечији илустратори су се огласили и сматрају да оваква врста ''лење'' израде није прихватљива и да деца заслужују књиге које су пажљиво креиране, пуне љубави и инспиративних цртежа и прича.

Ово није први случај да се многи буне против АИ уметности. Ове године, учесник једног уметничког конкурса је добио прву награду за АИ илустрацију. Поједине фирме су почеле да користе овакве програме, у замену за унајмљивање професионалних илустратора или дизајнера. Ово може довести до великог проблема за уметнике чија каријера (и живот) зависе од стваралаштва.