Животиње у дивљини се чешће опијају алкохолом него што се раније мислило, открива студија
Док ферментисано воће обично има до два процента алкохола по запремини, неки плодови, попут презрелог палминог воћа у Панами, имају 10,2 процента алкохола по запремини. Научници су приметили да су примати међу највећим групама које су намерно уносиле етанол кроз палме да би се опиле и опустиле, баш као и људи.
Забележено је да су шимпанзе користиле "сунђере" направљене од лишћа да би прикупиле сок палме, који би садржао значајне концентрације етанола, па би га тако конзумирали.
"Што се тиче когнитивних ефеката, представљене су идеје да етанол може да покрене систем ендорфина и допамина, што доводи до осећаја опуштености који би могао да има користи за животиње у смислу друштвености," каже ауторка Ана Буланд са Универзитета у Ексетеру.
Истраживачи додају да се постепено удаљавају од веровања да је етанол само нешто што људи користе. "У природном свету га има много више него што смо раније мислили, а већина животиња које једу слатко воће биће изложена одређеном нивоу етанола," кажу стручњаци.
Када су погледали неколико различитих експеримената везаних за преференције за храну, открили су да не само да животиње не одбијају воће са овом супстанцом, већ да је већа вероватноћа да ће животиње свесно изабрати храну која садржи више нивое етанола.
Једна врста лемура са дугим прстима показала је склоност према храни са већим концентрацијама етанола, у распону од два до пет процената према запремини. У једној студији су им научници нудили различита пића, од воде до сокова, али су лемури ипак одабрали она са највишим процентом алкохола. Када би све попили, лемури би се поново враћали празним посудама, у нади да ће добити још.
Било је и других тврдњи да се животиње понашају чудно након узимања хране која је садржавала етанол, укључујући извештаје од пре неколико година, везане за птицу врсте кугара из Канаде. Оне би неконтролисано гутале ферментисане бобице, али имале би проблема са летењем, не би успеле да уоче препреке, па су научници морали да направе привремене кавезе у које су их смештали све док се не би отрезниле и поново летеле како треба.
Број документованих случајева да дивље животиње конзумирају ферментисано воће и нектар је редак, али ова нова студија открила је да би то могло бити само због недостатка истраживања, преноси "Дејли мејл".
На крају, ове животиње су се временом прилагодиле да ефикасно варе етанол, приметили су истраживачи, али додали да још увек није јасно да ли увек намерно конзумирају етанол. Неки врде да желе да буду опуштене и пијане, док други сматрају да им етанол даје додатне калорије.