Магазин

Да ли су угљени хидрати и шећер заиста тако лоши? Нутриционисти имају другачије мишљење

Колико пута сте чули општи савет да избегавате шећер и друге угљене хидрате ако желите да будете здрави? Вероватно безброј, али дијететичари су ипак другачијег мишљења и сматрају да нису угљени хидрати тако лоши и бескорисни и да у одређеним ситуацијама морају да буде део нашег јеловника.
Да ли су угљени хидрати и шећер заиста тако лоши? Нутриционисти имају другачије мишљење© Prem Singh Tanwar/unsplash

Превише шећера није добро за здравље јер може бити повезан са дијабетесом, високим крвним притиском, болестима срца, раком, јасни су стручњаци. Али, шећери у умереним количинама имају и своје предности и не би требало да их занемаримо:

"Они су животна снага нашег тела. Ограничавање угљених хидрата може довести до потхрањености, умора, нерасположења, гастроинтестиналних поремећаја", рекла је Џесика Џегер, дијететичар.

Многи нутриционисти сматрају да су шећери годинама погрешно демонизовани: "Реалност је таква да ретко можемо да прогласимо групу хране или макронутријенте добрим или лошим. Исхрана је много нијансиранија од тога", нагласила је Кара Харбстрит, дијететичар и додала:

Глукоза, врста шећера, налази се у угљеним хидратима и тело и мозак је воле. Мозак, органи и скелетни мишићи боље функционишу када се правилно напајају, посебно током вежби издржљивости високог интензитета. Иако је могуће искористити резерве масти, то је мање ефикасан метаболички пут. На крају дана, угљени хидрати могу помоћи да дате све од себе и да се осећате боље док вежбате", пише Хафпост.

Тело може брзо да свари глукозу и угљене хидрате и овај релативно брз процес варења је користан из два разлога - прво, смањује ризик од гастроинтестиналног стреса док радите, а друго, омогућава телу да брже користи енергију, наглашавају нутриционисти.

Угљени хидрати и шећери подстичу хидратацију

У основи, угљени хидрати помажу соли и води да уђу у крвоток, а унос шећера може заправо утицати на ново шећера у крви, што може стимулисати апетит и жеђ, спречавајући тако даљу дехидрацију: "Угљени хидрати помажу телу да апсорбује воду због своје молекуларне структуре која воли воду", појашњава Џегер.

Колико угљених хидрата вам је потребно

Нисте сигурни да ли уносите довољно угљених хидрата и шећера? Размислите о томе како се осећате физички и ментално.

"Требало би да се осећате фокусирано, енергично чак и ако сте уморни од тренинга или трке и да будете способни да се опоравите пре следећег тренинга. Иако је осећај глади сасвим нормалан, не би требало да се осећате исцрпљено, претерано гладно", каже Харбстрит.

Одређени знаци указују да да можда не једете довољно угљених хидрата, а то су: честа глад, спор опоравак од тренинга, осећај слабог учинка, низак ниво шећера у крви, често размишљање о храни, буђење током ноћи са осећајем глади, честе повреде, губитак косе и губитак менструације.

Нутриционисти наглашавају да је сваки организам различит, па препоручује разговор са стручњаком за индивидуалне препоруке, као и редовну конзумацију угљених хидрата. "Спортисти би требало да уносе угљене хидрате уз већину, ако не и све, оброке и ужине", кажу.

image