Сладак доручак или дезерт после вечере: Када је најбоље време за слаткише

Након укусног оброка, многи од нас желе да се засладе колачем, чоколадом, пецивом и сличним дезертима. Жеља за слатким се најчешће јавља после ручка или вечере, али постоји ли доба дана које је заправо најбоље за конзумирање слатког, према стручњацима. Веровали или не, ако конзумирате слатко у ово време, чак можете лакше смршати!

Слаткиши су увек на лошем гласу, посебно јер живимо у времену када се дијабетес и гојазност јављају као глобална епидемија, тако да има смисла зашто се многи устручавају од хране пуне шећера. Али у исто време, некада је једноставно немогуће одолети.

Док је ово сасвим разумљиво, то не значи да би требало да једемо слатко без размишљања и контроле. Када су део уравнотежене исхране и ако се једу умерено, слаткиши не морају бити "зло", тврде нутриционисти. Поред тога што је количина коју конзумирамо важна, велику улогу игра и време у које једемо слаткише. Да ли је боље појести сладак доручак, засладити се после ручка или јести дезерт на који смо чекали цео дан, након вечере?

Идеално време за слатко је...

Оптимално време за уживање у дезертима без угрожавања здравствених циљева је јутро. Тачније, конзумацију дезерта у првој половини дана генерално препоручују стручњаци. Када ову храну једете што раније, то омогућава вашем телу да преостало време искористи да ефикасно метаболизује шећере и угљене хидрате.

Ово такође спречава нагле скокове нивоа шећера у крви, тако да дезерт за време доручка може да обезбеди добар извор енергије током дана, што такође помаже да се обузда жудња за слатким у поподневним или вечерњим часовима. Штавише, неке студије су показале да људи који једу слатко ујутру могу лакше да смршају.

У једној студији су две групе људи добиле планове исхране: Једна је јела доручак са мало угљених хидрата, а друга је јела много протеина и угљених хидрата за доручак, што је укључивало и посластицу попут парчета торте или крофне.

Након 16 недеља, они који су били на дијети са мало угљених хидрата почели да добијају на тежини, али људи који су јели слатко уз доручак су на крају изгубили више на тежини. Истраживачи су закључили да је то зато што им је слатко уз доручак помогло да издрже до следећег јутра, а да током поподнева и вечери не конзумирају слатку, калоричну храну, преноси "Хафингтон пост".

Умереност пре свега

Чак иако се бројни стручњаци слажу да је прва половина дана бољи избор, на првом месту је умереност и уравнотежена исхрана. Ако наши оброци током дана садрже довољно хранљивих материја, попут протеина, масти, влакана, угљених хидрата, слаткиши могу бити додатак који неће имати озбиљне последице. 

Једите најмање три задовољавајућа оброка доследно током дана. Запамтите, дезерти не би требало да замене оброке, али ако нисте довољно јели током дана, слаткиши могу постати ваш нездрави избор вечере. Међутим, ако једете три квалитетна цела оброка дневно, лашће ћете проценити колико слатког желите да поједете, као и да ли га ваше тело уопште тражи.

На крају, слатка храна би требало да буде уживање без осећаја кривице или самокажњавања (у виду строгих дијета, устручавања од одређене хране следећег дана...). Потрудите се да креирате сопствене смернице, у договору са стручњацима када је потребно, што се тиче конзумирања слатког.