Количина шећера коју деца добијају у мајчином стомаку и као одојчад може да утиче на то да ли ће развити одређена хронична обољења кад порасту, попут дијабетеса и високог притиска. Да би се смањиле могућности за развој ових болести, стручњаци препоручују смањење шећера у првих 1.000 дана живота, открило је ново истраживање.
Овај кључан период се односи на време од како бебе почињу апсорбују храњиве материје од мајке, па све док не пређу на чврсту храну.
Адекватно смањење нивоа који препоручују нутриционисти повезан је са 35 одсто мањим обољевањем од дијабетеса типа 2 и 20 одсто мање шансе од обољевања од високог притиска, а откривено је да се ова обољења јављају у просеку од четири до две године касније код људи са нижим уносом шећера на почетку живота, за разлику од оних код који је унос био већи.
Истраживачи су искористили експеримент у Великој Британији после Другог светског рата, када је скоро деценију после рата укинуто ограничење на шећер и слаткише. Чим су ограничења била укинута, конзумација се удвостручила. Користећи податке британске Биобанке, научници су упоредили здравствено стање 38.000 средовечних људи који су зачети или рођени док су ограничења постојала, као и 22.000 људи зачетих одмах после.
Њихова анализа утврдила је да је стопа обољевања од дијабетеса и високог крвног притиска била значајно мања код оних који су зачети и достигли другу годину живота током периода ограничења.
"Сви ми желимо да поправимо наше здравље и омогућимо својој деци најбољи почетак живота, а смањивање уноса шећера је заиста снажан корак у том правцу. То, међутим, није нимало лако, додати шећер се налази свуда, чак и у храни за бебе и малу децу," истичу истраживачи.
Додају да прехрамбене компаније морају сносити одговорност и променити састојке у храни за бебе, тако да она буде здравија. Сматрају да се морају регулисати маркетинг и цене хране са додатим шећером, а уз боље образовање, информације и подстицаје, родитељи би могли много лакше да смање унос шећера за своју децу и себе, преноси "Гардијан".
Стручњаци препоручују да слободни шећери, они који се додају храни и пићима, меду, сирупима и незаслађеним воћним соковима, не би требало да чине више од пет одсто дневног уноса калорија, што је еквивалент око 30 грама или седам коцкица шећера. Ипак, многи људи свакодневно прекораче ову дозу.