Претеривање са млечним производима може довести до настанка рака, упозоравају стручњаци

Познато је да се млечни производи доносе много здравствених предности, али се јако мало прича о томе да претеривање у њиховој конзумацији може довести до озбиљних здравствених проблема, па чак и развоја малигних обољења.

Млеко и млечни производи су природни извор протеина, витамина и минерала који су потребни организму, али исто тако и појединих хормона, који у великим количинама никако нису препоручљиви. Посебно је по здравље опасан хормон раста IGF-1, за који се испоставило да подстиче ћелијску пролиферацију и повећава ризик од развоја неколико врста карцинома.

"Млечни производи су комплексне мешавине нутријената и ненутритивних супстанци које могу бити и позитивно и негативно повезане са ризиком од развоја рака, нарочито рака дојки", навела је Сузан МекКен, водећи аутор студије и професор онкологије.

Које намирнице доносе највећи ризик, а које тај ризик умањују

Негативан утицај хормона на здравље највише се испољио код особа које су редовно и у великим количинама конзумирале чедар сир и сирне намазе, показало је истраживање научника спроведено на више од 3.000 жена у временском распону од чак 11 година. Ове две намирнице утицале су на то да ризик од развоја малигних обољења порасте за невероватних 53 процента.

Истовремено, јогурт, иако такође спада у млечне производе, је вероватноћу развоја малигнитета код жена које су учествовале у истраживању смањио за чак 30 процената, истакли су научници Роузвел Парк Кенсер Института у Њујорку. "Даља истраживања показаће на који начин јоругт тачно делује на организам у контексту смањења ризика од настанка рака", навела је МекКен.

Млечне производе и даље треба конзумирати, али умерено

Забрињавајући налази истраживача довели су до тога да су многи закључили да млечне производе треба избегавати у широком луку. Ипак, стручњаци сугеришу да је овакав закључак погрешан и да ове намирнице не треба искључивати из исхране у потпуности, већ само ограничити њихову конзумацију и у њој не претеривати.

"Млечни производи и друге намирнице животињског порекла садрже хормон раста IGF-1 природно, али истраживања показују да особа приликом просечне конзумације ових намирница у организам унесе мање од 1 процента овог хормона. А значи да је и његов утицај на здравље готово занемарљив уколико се не претерује", појаснила је доктор Ана Мулен, говорећи за Дејли Мејл.