Опасност вреба из црне пластике: Због чега ове кухињске предмете треба избегавати

Иако у кухињи изгледа веома естетично, црна пластика може изазвати низ здравствених проблема. Како су показала истраживања, у кухињском прибору, посуђу и посудама израђеним од овог материјала могу се садржати врло токсичне супстанце.

Анализирајући кухињске предмете израђене од црне пластике, научници Амстердамског универзитета дошли су до врло забрињавајућих података. Наиме, ови предмети садрже такозване успориваче горења - хемијска једињења која су повезана са бројним негативним здравственим ефектима.

Откуд токсичне супстанце у кухињском посуђу

Црна пластика од које се данас израђује (између осталог) и прибор за кување, посуђе и посуде за ношење хране, обично се добија рециклажом заштитних делова за електричне уређаје, попут компјутера или рачунара. Иако рециклирана, ова пластика и даље садржи висок ниво супстанци које су штетне по здравље. 

У истраживању објављеном на порталу Хемосфер, истраживачи су анализирали 203 предмета која се свакодневно користе у кући, а који су израђени од црне пластике. Међу производима су се нашле и плате за суши, чиније за храну, дечије играчке и разни кухињски прибори.

Међу опасним хемикалијама научници су открили бром, који се користи у неким успоривачима горења. Чак 85 процената тестираних прозивода садржало је опасне по здравље хемикалије, док су највеће количине токсина биле присутне у плати за суши, шпатули и дечијој огрлици.

Хемикалије изазивају низ здравствених проблема

Такозвани успоривачи горења, када се нађу у организму, могу изазвати озбиљне проблеме са здрављем и довести не само до поремећаја ендокриног система, већ и до много озбиљнијих обољења. У организам хемикалије могу доспети како коришћењем предмета од црне пластике, тако и путем хране која је са њима била у контакту.

"Купци никако не могу определити да ли су производи израђени од рециклиране пластике која се раније користила за заштиту електронских уређаја, па је самим тим куповина оваквих производа попут игре на срећу", навела је коауторка студије Меган Лиу, а пренео портал The Atlantic.

Због повишеног ризика од контаминације, Лиу је посаветовала све који у кухињи имају предмете од црне пластике да их што пре баце. Такође, стручњаци саветују да се храна наручена из ресторана, а достављена у црним пластичним кутијама, у њима никако не подгрева, а још боље, што пре извади.