Магазин

Пасји трн - руска "суперхрана" која лечи све, од прехладе до импотенције

Наводно је Џингискан у џепу увек носио неколико бобица пасјег трна, а војсковођа Александар Македонски их својим војницима давао како би се окрепили између дугих похода. Због чега се ова биљка сматра магичном?
Пасји трн - руска "суперхрана" која лечи све, од прехладе до импотенције© Canva / Rimma_Bondarenko

На непрегледним пространствима Кавказа, Сибира и Алтаја, хиљадама година расте биљка необичног имена - пасји трн или, како је Руси зову, облепиха. Њене бобице дречаво наранџасте боје дословно облепљују жбуње на коме расту, а има их толико да их је немогуће пребројати.

Витаминска бомба која "лечи од 100 болести"

У маленим бобицама пасјег трна крије се права ризница корисних састојака: оне су можда и најбољи извор витамина Ц, а садрже и велику количину омега-3 масних киселина. Осим тога, плодови ове магичне биљке богате су и витамином А, витаминима групе Б, витамином К, пектинима, беланчевинама, флавоноидима и танинима.

Захваљујући свом јединственом саставу, пасји трн има антиинфламанторно, бактерицидно, аналгетичко и епителизујуће дејство, а уједно је и сјајан у јачању отпорности организма на радиоактивна зрачења. Или, како Руси то воле да кажу, "Облепиха лечи од сто болести".

Пасји трн има посебно место у руској народној медицини

Пасји трн је од давнина био омиљени народни лек код Руса. Он се посебно добро показао у борби са кожним обољењима као што су дерматитис и псоријаза, а врло је ефикасан  и у терапији повреда коже и слузокоже и лечењу иритација и упалних процеса. Савремена истраживања показала су да облепиха може бити и сјајан савезник у борби са првим знацима старења.

Осим тога, доказано је да пасји трн, захваљујући високом садржају омега-3 масних киселина веома добро делује на кардио-вааскуларни систем. На овоме се позитиван учинак облепихе не завршава: ова биљка побољшава плодност жена, подстиче рад јетре, смањује напетост и решава проблеме са потенцијом код мушкараца.

Облепиху можете конзумирати на више начина

Најчешће се бобице облепихе мешају са чајем - будући да су веома интензивног, слатко-киселог укуса, оне му дају специфичну арому и јарку, наранџасту боју. Од облепихе се може припремити и сок, компоти, или се бобице могу додати у смути, како би се обогатио укус и побољшао унос витамина.

Неки пасји трн додају и током припреме јела са рибом или месом, а неретко се бобице додају и у кувано вино, како би се побољшала арома. За коју год варијанту да се одлучите нећете погрешити, ова биљка лечи и душу и тело и са правом је називају најпопуларнијом руском "суперхраном".

image