Гроф од Сендвича, британац Џон Монтагју, је пре више од 250 година наредио да му се донесе парче меса између две кришке хлеба, како би могао да једе и игра своју партију покера у исто време, а да не замасти руке. Његов изум је постао популаран и данас је сендвич омиљена храна у разним деловима света. Али знате ли да постоји "правилан" начин да се направи и ужива у њему?
Сукобљавају се бројна мишљења о најбољим намазима, редоследу слагања састојака, па чак и о томе како сендвич треба јести. Сада су научници за храну су открили рецепт за савршен сендвич, а према њима, најважнији је симетричан распоред сатојака, с тим да влажнији елементи буду постављени у средини.
Влажни састојци су они који сендвичу дају свежину и хрскавост, као што су парадајз, зелена салата или можда мале количине краставца и лука.
"Мокри састојци, попут кришки парадајза, морају бити у средини и изоловани, да се хлеб не би поквасио", рекао је Чарлс Спенс, професор експерименталне психологије на Универзитету у Оксфорду.
Током слагања, уместо да правите сендвич одоздо према горе, требало би да ставите оба комада хлеба један поред другог и истовремено стављате састојке на обе кришке. Оне не смеју да буду исувише танке, тако да се распадну, али не и превише дебеле, тако да их је тешко јести - идеална дебљина је око 2 центиметра.
Када бирате хлеб, морате да се одлучите за онај која се неће лако згњечити или поквасити, попут интегралног хлеба или лепиње. Према научницима, то је зато што је основна сврха изума грофа од Сендвича била да му руке остану чисте, тако да би се требало искључити коришћење масног хлеба, као што је фокача.
"Трик је у томе да ставите оба комада хлеба један поред другог, затим га намажете, ставите главне намазе и састојке на сваку кришку, па на крају додате салату у средину и спојите их", рекао је Алан Меки, професор хране и исхране на Универзитету Лидс.
Затим, намаз треба да се намаже тачно до ивица хлеба, јер не само да додаје арому, већ ствара "поклопац" који одбија сваку влагу, а то још један трик који помаже да се хлеб не покваси. Путер требало да буде бољи избор у односу на маргарин, који спада у ултра-прерађену храну.
Путер треба да буде на собној температури (око 20 степени Целзијуса) тако да буде довољно мекан за мазање, јер када је исувише тврд, могао би да направи рупе у хлебу. Затим, добро одабрано месо и сир, који такође садрже доста масти, додатно спречавају да нежељена влага доспе на сендвич. Прпеоручљиво је да савијете своје месо ако можете, јер ће укус бити богатији и служиће као боља заштита од влаге, преноси "Дејли мејл".
Додатна мера предострожности је да убрусом осушите зелену салату, корнишоне или лук пре него што их ставите. Такође, парадајз је ризичан додатак јер има доста воде у себи, што такође може да разблажи укус сендвича, тако да је препоручљиво да буде дехидриран.
Најважније је да салата доноси звук хрскања, јер то пружа још веће задовољство и показује да су састојци свежи. На крају, уношење што већег спектра боја у сендвич га чини привлачнијим, али да то не значи да би требало да додајете превише састојака да би изгледао интересантније, јер сендвич треба да се једе без напора и да састојци не испадају.