Дочекивање гостију је увек радостан догађај за сваког руског домаћина. Уочи доласка гостију обично се спрема богата трпеза и сређују кућа и двориште, а домаћин и домаћица облаче своје најбоље одела. Да, традиција дочекивања гостију се у Русији доживљава веома озбиљно, независно од народа.
Татари ће вас дочекати уз печену гуску и чак-чак
Припадници татарског народа, друге по броју етничке групе у Русији, за госте увек припремају печену гуску, која се служи уз пецива – ечпочмак и чак-чак. Гости једне татарске породице добиће најбољи могући третман: домаћини ће организовати да одмах са пута, пошто се окрепе, оду у бању да одморе душу.
Сами гости у дом домаћина обавезно морају донети неки дар - ова традиција се међу Татарима назива "кучтенеч" и строго се поштује. Најчешће гости доносе неке посластице, домаћини, иако у их угостили, морају да им се одуже и чиније у којима су посластице донете обавезно напуне, како се кући не би враћали празних руку.
Јакути ће гостима обавезно спремити чај
Гостопримство је један од главних атрибута народа Јакутије и других северних народа. Због екстремних услова у којима живе, Јакути ће своје госте дочекати уз шољу врућег, окрепљујућег биљног чаја, а потом им послужити и ручак - јела од рибе или меса дивљих животиња.
На традиционалној јакутској трпези Јакути ће гостима сервирати строганину, односно танко насечено сирово коњско месо и, веровали или не, месо медведа. Пре јела овај северни народ госта ће научити како да испушта звукове који подсећају на грају гаврана - уз помоћ ове технике, они "заваравају" себе да месо заправо једу птице.
Чечени за своје госте граде куће
Дочек гостију је за Чечене посебна част, а овај народ верује да када им неко крочи преко прага он аутоматски постаје кућни пријатељ. У култури овог кавкаског народа постоји правило да се за госте обавезно гради мала кућа и то у истом дворишту где је и дом домаћина.
По правилу госте увек дочекују најмлађи чланови чеченске породице, док их испраћа увек глава куће. Иначе, у чеченској култури је и да се гост који остаје у кући више од 3 дана мора укључити у све кућне послове и "одрадити" своју посету тако што ће помоћи домаћинима.
Ненци ће госте дочекати са пуно топлине
Самоједски народ Ненци, староседеоци аутономног округа Јамалија, се гостима увек радује и дочекује их широм раширених руку. Култура овог народа налаже да гост приликом доласка мора обићи сваки шатор у насељу и поздравити све становнике, па тек онда крочити у дом где га очекују.
Домаћини ће госта прво послужити биљним чајем, како би се он угрејао и окрепио, а након тога послужити и неки од локалних специјалитета - сирово месо јелена или сирову рибу. Приликом испраћаја госта Ненци ће му увек нешто поклонити, а најчешће су то ручно рађени сувенири који ће га подсећати на боравак у њиховом дому.
Чуваши су познате пивопије - госте дочекују са криглом у рукама
Народ Чуваши, који претежно насељава територију између реке Волгде и Сириба, познат је по томе што производи пиво. Зато се, по традицији, гости у Чувашији дочекују управо тако - са пуном криглом хладног пива у рукама. Ово пиће нуди се и женама, па некада чак и адолесцентима. Долазећи у госте, домаћинима се обавезно носи неки поклон.
Овај народ јако воли да прима госте, нарочито када је у питању нека прослава - рођење детета, свадба или празник. Тада се у кући припадника ове етничке групе окупља огромна количина људи и важи правило да свако доноси своје пиће.
Мордовини имају своја правила за дочек гостију
Мордовини су, када је дочек гостију у питању, веома стриктни: у госте се никада не долази непозван, нарочито на велике прославе, али уколико сте позвани - бићете дочекани са пуно топлине. Гости се, традиционално, дочекују на уласку у село и прате све до куће, где их очекује богата трпеза сачињена од локалних специјалитета.
Код Мордовина се у дом ни случајно не долази празних руку, то се сматра врхунцем некултуре и непоштовања домаћина. Такође, важи правило и да се све док гост не стигне својој кући, дом у коме је он боравио не сређује, како се у путу не би десила нека несрећа.