Због чега су аутомобилске гуме црне боје: Раније су изгледале потпуно другачије
Унутар дрвета каучуковац (Hevea brasiliensis) налази се густа, кремаста супстанца беле боје, познатија и као латекс. Примена овог материјала је данас широка, али се он највише користи за производњу аутомобилских гума. Ипак, због чега су онда оне црне боје, ако је латекс по природи бео?
Гуме су некада биле беле
Када су аутомобили тек почели да се производе, за њихове гуме коришћен је природни латекс, па су оне биле беле боје. Међутим, латекс је био доста осетљив на хабање, па су гумама произвођачи додавали и оксид цинка, који је додатно посветљавао и овако светлу боју гума.
Како су аутомобили почели да се развијају и постају бржи и тежи, настала је потреба за отпорнијим и квалитетнијим гумама. Али, ни то није било довољно, па су произвођачи почели да траже друге начине да гуме учине бољим за вожњу. И тада су дошли на идеју да латексу додају угљеник.
Гуме одједном постају црне
Додавањем угљеника гуме јесу постале неупоредиво чвршће и отпорније на хабање, али су доживеле и естетску трансформацију и постале потпуно црне. Истина, ово је било јако скупо решење у то време, па црне гуме није могао себи приуштити свако, преноси Амерички национални институт за стандардизацију.
Већ од 1960-их година оне су постале стандард и са тржишта истиснуле готово све друге гуме. Од тада, па све до данас, гуме су се додатно усавршавале, како би њихове перформансе на друму испратиле сва побољшања самих аутомобила и пружиле возачима стабилност и сигурност у вожњи.
Данас имају преко 200 састојака
Иако је гума, односно латекс и даље примарни састојак аутомобилских пнеуматика, у њима се налази још око 200 других састојака, које их чине отпорним на високе или ниске температуре, вожњу по каменитом терену или снегу, прелазак преко рупа и слично.
У састав гума данас улазе и посебна уља, пигменти, антиоксиданси, силицијум и други адитиви који им дају потребну чврстоћу, али и еластичност. Читав процес израде гума је веома комплексан и захтеван, а захтеви произвођача се из године у годину повећавају.