Магазин

Ова врста кафе садржи опасне хемикалије: Када се пије у већим количинама може изазвати рак

У свету се дневно попије више од две милијарде шољица кафе. Овај окрепљујући напитак има низ здравствених предности, али је једна врста кафе повезана и са повишеним ризиком од развоја малигнитета.
Ова врста кафе садржи опасне хемикалије: Када се пије у већим количинама може изазвати рак© Canva / Helder Quiala

Опасна хемикалија је повезана са настанком две врсте рака

Инстант кафа је веома популарна јер је најједноставнија за припрему, али стручњаци упозоравају да превелик унос ове врсте кафе може повећати ризик од развоја одређених врста канцера. Разлог због кога је овај кофеински напитак потенцијално опасан по здравље крије се у његовом саставу, односно у хемијској супстанци акриламид, која настаје приликом загревања зрна кафе на високим температурама.

Лабораторијска испитивања на животињама открила су да је акриламид један од окидача за развој рака плућа, као и канцера репродуктивних органа, због чега су научници ову хемијску супстанцу сврстали и у потенцијално опасне за људе. Упозорење је издато чак и од стране Међународне агенције за истраживање рака, преноси Дејли Мејл.

Ако се пије умерено, ризик постоји, али је мањи

Како су показала истраживања, у једној порцији инстант кафе садржи се двоструко више акриламида него у обичној, млевеној кафи. Ипак, како би се постојање ове супстанце драматично одразило на здравље, човек би требало да дневно попије око 10 шољица кафе, што је у свакодневном животу мало вероватно да ће се десити.

Истовремено, инстант кафа садржи и велику количину антиоксиданаса, који штите ћелије од оштећења, као и меланоидине, који побољшавају разноврсност корисних бактерија у дигестином тракту, а самим тим и позитивно утичу на заштиту од разних обољења.

Ове две врсте кафе су најздравије

Са друге стране, две најздравије врсте кафе, по мишљењу стручњака, јесу еспресо и филтер кафа. Еспресо кафа се показала као одличан стимулатор можданих активности и повазана је са редуковањем ризика за настанак Алцхајмерове болести, док је филтер кафа веома учинковита у смањењу ризика од развоја болести атерија.

Научници су такође установили да кофеин, који је главни састојак кафе, смањује инфламанторне процесе у организму и успорава одумирање можданих ћелија, а уз додатак одређених зачина може бити и добар саборац у борби са вишком килограма. Наравно, о уносу кафе у организам треба водити рачуна, премда велике количине могу довести до анксиозности, главобоља и несанице.

image