Магазин

Све време смо погрешно ораганизовали фрижидер: Тачно место за сваку намирницу, откривају стручњаци

Набавка из продавнице је ту и време је да храну распоредимо у фрижидер - стављамо све што је флаширано у полице на вратима и тек тако распоређујемо остало. Ипак, стручњаци напомињу да већина нас погрешно организује фрижидер и откривају како треба тачно паковати намирнице, укључујући сирово месо, додатке јелима.
Све време смо погрешно ораганизовали фрижидер: Тачно место за сваку намирницу, откривају стручњаци© freepik

Осим што ће правилно стављене намирнице у фрижидер направити један леп естетски моменат, распоред може осигурати да не постанемо жртва тровања храном. Ипак, чињеница је да често намирнице само убацимо и ставимо где год има места у фрижидеру, али стручњаци напомињу да треба да будемо опрезни, посебно око хране које је лако кварљива.

За почетак, потребно је водити рачуна о темератури и узети у обзир да она у фрижидеру варира између полица, наглашавају експрети из организације Which која помаже потрошачима да доносе боље одлуке кроз тестирања, едукацију и саветовање о квалитету производа и услуга.

"Треба гледати на температуру термостата као просечну температуру у фрижидеру јер, по правилу, што је полица виша, температура је виша", истичу.

Како правило одложити намирнице

Сухомеснати производи, остаци хране, кремасти колачи и све намирнице које није потребно термички обрађивати треба складиштити на горњој полици. Средња полица је идеална за млечне производе, као што су сир, путер и јогурт, јаја. Иако већина људи држи млеко у вратима фрижидера, ипак се саветују да га складиштите на средњој полици.

Доњу полицу треба користити за сирово месо, живину и морске плодове. "Пресно месо, живина и плодови мора треба да се чувају у затвореним посудама тако да не могу да додирну или капну на другу храну", истичу стручњаци, а пише Дејли мејл.

Фиоке треба користити за воће и поврће, али не треба их мешати. Коначно, полице на вратима - најтоплије место у фрижидеру треба употребити за одређене додатке јелима, као што су јаворов сируп, мајонез, песто: "Присуство природних конзерванса, као што је сирће, у многим додацима значи да их не треба држати у много хладнијим деловима", кажу ови стручњаци.

Намирнице које не морамо да стављамо у фрижидер

Постоји велики број намирница које се обично чувају у фрижидеру, а због тога могу брзо изгубити укус и свежину. Препоручује се да хлеб, краставце и парадајз у тетрапаку држимо у кухињским деловима. Такође, ни кечап не мора да иду у фрижидер.

"Не само да садржи сирће, већ је парадајз природно кисео, а то помаже да се производ очува у условима собне температуре", појашњавају стручњаци.

Идеална темература фрижидера

Да би храна дуже била свежа, саветује се да је кључно да фрижидер буде на температури између 0 и 5 степени. Све преко може довести до брзог развоја клица и потенцијалног тровања храном.

image