Невероватно али овај сладак, топли напитак ће помоћи да заштитите срце од утицаја масне хране

Ако не можете да издржите а да не поједете нешто слатко после оброка, чак и када је храна коју сте конзумирали била висококалорична, онда нек то буде нека од ових посластица. Откривено је да ове намирнице које се конзумирају као десерт након масне хране могу заштитити срце од утицаја нездраве хране - а једна опција ће посебно обрадовати љубитеље слатког.

Неколико гутљаја топле чоколаде после хамбургера или чипса могло би да умањи негативне ефекте који овај масни оброк има на ваше срце, као и да спречи да се осећате исцрпљено након јела. Иако звучи невероватно, ова студија показује зашто су неке врсте чоколаде добри савезници у очувању здравља.

Утврђено је да моћна једињења која се крију у чоколади, а посебно у тамној, подстичу здравље кардиоваскуларног система чак и након конзумирања хране богате мастима. Ова једињења су флаваноли, а има их и у јабукама, бобицама и зеленом чају.

Британски истраживачи који су пратили двадесетак младих одраслих особа открили су да користи долази од конзумирања 695 милиграма флаванола у какао праху, што је отприлике као конзумирање шест коцкица веома квалитетне тамне чоколаде. Примећено је да су ова једињења спречила привремени пад функције крвних судова који се јавља након конзумирања висококалоричне масне хране, док се исти ефекат није приметио након конзумирања пића са ниским садржајем флаванола.

Стручњаци кажу да би ово било посебно корисно за оне који воле слатко након сваког оброка или за оне којима се јавља жудња за мастима и шећером због стреса, који доводи до губитка енергије и недовољно сна, што буди жељу за брзом храном.

Испитано је 23 одрасле особе са здравом телесном тежином и већина је премашила дневне препоруке за количину масти и шећера у исхрани, а ниједан учесник није испунио предложени дневни унос влакана током студије. Учесници су за доручак добили два кроасана са 10 грама путера, једну и по кришку чедар сира и 250 милилитара пуномасног млека.

Половини је тада понуђено какао пиће са ниским садржајем флаванола (око 5,6 милиграма) док је осталима дат какао напитак са високим садржајем флаванола (695 милиграма). Након одмора од 8 минута, од свих волонтера је затражено да заврше тест менталне математике који је такође трајао 8 минута, за који би се време убрзавало ако добију нетачно питање.

Током свих 16 минута, научници су мерили проток крви у подлактици свих учесника, срчану активност и ниво кисеоника у префронталном кортексу - региону мозга који игра кључну улогу у доношењу одлука, планирању и пажњи. Открили су да је математички задатак значајно повећао број откуцаја срца и крвни притисак, слично стресу који се може сусрести у свакодневном животу. Они који су пили пиће са ниским садржајем флаванола имали су смањену функцију крвних судова у трајању до 90 минута, док је ова појава код друге групе трајала само пола сата.

То значи да флаваноли могу помоћи у регулисању рада крвних судова, тако да је препоручљиво конзумирати их након масне хране кроз топлу чоколаду, зелени и црни чај, бобичасто воће. Иако је препоручљиво избегавати прерађене шећере, напитак од тамне чоколаде може бити најбољи избор за љубитеље слаткиша који се труде да воде рачуна о здраљу.