Пост није дијета: Како треба постити, за РТ Балкан саветује нутрициониста
Дани поста су пред нама и за особе које су одлучиле да посте подразумева се уздржавање од рђавих мисли и дела, а тада се учесталије изговарају молитве, чине добра дела. Период до Божића подразумева и елиминацију хране животињског порекла, осим некад рибе, али треба имати на уму да пост није дијета, већ је ту да јача организам у сваком погледу:
"Многима је циљ поста да смршају, што је потпуно погрешно. Пост треба да јача и дух и тело и то кроз тај однос суздржавања од одређених намирница и баланса уноса хранљивих материја. Тако да, свако ко реши да пости, требало би добро да размисли и да са озбиљним и правим мотивом уђе у пост. Ако постимо из духовног разлога, прилично се знају правила који треба да се придрживамо - поента је да се суздржавамо од хране, а не да за сваку мрсну намирницу нађемо замену посне. У данашње време је једноставно постити, јер су те замене веома доступне", наглашава нутрициониста Јасмина Стојановић Ристивојевић за РТ Балкан.
Како треба постити
Нутрициониста предлаже да обратимо пажњу на давно заборављена јела, која су у овом периоду веома корисна:
"Јасно је да се током поста не једу намирнице животињског порекла, осим данима када је дозвољена риба. Генерално би било било боље да имамо већи унос воћа и поврћа, него што се уноси хлеб. Обично, многи да би надокнадили свој енергетски унос, повећају конзумацију угљених хидрата и једу више хлеба. Раније су се конзимирале намирнице од целог зрна, јер имају бољи гликемијски индес и дуже смо сити. На пример, ми пшеницу кувамо само за славу, а сада нико не кува пшеницу да му буде оброк. Зато, ето прилике да током поста кувана пшеница буде одличан доручак или слаткиш - потребно је само додати мало мало шећера и ораха. Она је здрава намирница, држаће нас дуже ситим, уносимо цело зрно семена где се ангажују сви ензими за варање, а потпуно је заборављено јело. Такође, некада се током поста кувао пасуљ са јечмом, а ова комбинација би дала добар баланс аминокиселина које помажу у варењу и доприносе дужој ситости", истиче Јасмина.
Посебно треба обратити пажњу на једну врсту воћа:
"Не треба занемарити и језграсто воће које је одлично посебно у данима када се пости на води - на пример, у неку салату можете их слободно додати и ето оброка које је енергетски богат, а плус обилује витаминима и минералима", појашњава Јасмина Стојановић Ристивојевић за РТ Балкан.
Који су позитивни ефекти поста
Један од њих јесте тај што размишљамо шта једемо, а радимо и на духовном сегменту:
"Волим да кажем да смо приликом поста укључили мозак и да размишљамо шта ћемо појести. Не једемо по принципу ''иди ми, дођи ми' него промислимо шта ћемо конзумирати - шта је посно и шта ћемо појести. Дакле, бавимо се размишљањем везаном за исхрану. Ако на правилан начин постимо, радимо и на духовном сегменту на контролу уноса хране, кроз избацивање одређених намирница и вођењем рачуна шта једемо. Генерално је добро постити", сматра Јасмина.
Када се једе риба, а кад јела "на уљу"
На води се пости средом и петком, док су понедељком, уторком и четвртком уље и вино дозвољени. Суботом, недељом као и на празник Ваведења Пресвете Богородице који пада 4. децембра једе се и риба. Последња недеља Божићног поста пости се строжије, без рибе и "на води", пише на порталу СПЦ.