Магазин

Да ли је лимунада добар избор када смо болесни

Сви кажу да је, када смо прехлађени или када нас "покоси" вирус, најбољи напитак - лимунада. Али, стручњаци се са овом тврдњом не слажу и за то имају добар разлог.
Да ли је лимунада добар избор када смо болесниGetty © aquaArts studio

Унос што веће количине течности, када смо прехлађени или када имамо неки вирус, је кључ за бржи опоравак, али није свеједно коју течност уносимо - воду, чај, супу или лимунаду. Од свега набројаног лимунада је можда и најгори избор, иако то на први поглед није очигледно, јер је пуна витамина Ц, који подиже имунитет.

Лимунада не хидрира организам

Када смо болесни, наше тело губи велику количину течности - највише путем знојења, па чак и повраћања или дијареје у одређеним случајевима. Као последица тога из организма се губе и електролити. Управо то и јесте разлог због кога се препоручује унос веће количине течности, како организам не би потпуно дехидрирао.

"Лимунада неће допринети хидратацији организма, нити ће надоместити изгубљене електролите", објаснила је нутрициониста Микеле Сидоренков. Осим тога, уколико се у напитак дода још и шећер, што већина људи и ради, не би ли побољшала укус, тек онда нема готово никаквог позитивног учинка на здравље, уопзоравају стручњаци.

Витамин Ц и јачање имунитета

Позитиван учинак витамина Ц на имуни систем јесте научно доказан, али, само уколико се он кроз исхрану и суплементацију уноси континуирано и у количинама које су препоручене. За одрасле особе женског пола дневна доза витамина Ц износи 75 милиграма, док је за одрасле мушкарце - 90 милиграма.

Уколико се витамин Ц уноси тек онда када имунитет ослаби, а вируси нападну организам, ефекта готово да ни нема, јер није дошло до нагомилавања витамина у телу. И не само то - у лимунади (и другим цеђеним соковима) витамина, минерала и нутријената има много мање него у целим воћкама, па и то додатно умањује учинак.

Лимунаду не треба нужно избегавати

Наравно, то што лимунада можда није најидеалнији напитак за хидратацију не значи да је треба избегавати када смо болесни. већ имати у виду да, уколико је већ пијемо, треба да је пијемо без шећера. Осим тога, она никако не би требало да буде једини начин како ћемо унети течности, већ само један од начина.

Обична вода, кокосова вода, бујон и кокошија супа такође би требало да буду на списку намирница које се конзумирају током прехладе и грипа, а посебно учинковити могу бити и чајеви са додатком пасјег трна - магичне руске "суперхране", која је у последње време покорила и српско тржиште.

image