Кажу да се о укусима не расправља, нарочито када је реч о томе како доживљавамо друге људе око себе. Али, како то да нам се могу учинити интересантним и "кул" две потпуне крајности? "Потпуно другачији типови људи, од скромних чувара па све до свирепих војника, могу бити "кул". У овом истраживању анализирали смо на који начин људи описују некога ко је такав, односно које га особине чине таквим", навели су стручњаци Бриана К. Нгуен, специјалиста за когнитивне науке и Мајкл Принсинг, психолог.
Мајк Тајсон, Нелсон Мендела, Џингискан
Када неко процењује да ли испред њега налази "кул" особа или неко ко се таквим не може сматрати, он у обзир не узима искључиво физичке карактеристике те особе, већ и унутрашње - интелигенцију и црте карактера. Међу онима који засигурно носе титулу "кул" људи, по мишљењу испитаника који су учествовали у истраживању, нашли су се Џингискан, легендарни боксер Мајк Тајсон, јужноамерички политичар Нелсон Мендела и пакистанска активисткиња Малала Јусуфзаи. Реално гледано, немају ништа заједничко, макар када је реч и физичком изгледу, али у томе и јесте ствар. Пошто су анализирали више од 2.000 испитаника, научници су дошли до закључка да, да би неко био "кул" он мора изгледати моћно, али и поседовати најмање ова два квалитета личности - мужевност и чврста морална начела.
"Кул" особе имају и ове особине
Придеви којима су оспитаници описали "кул" људе били су ‘неустрашив, жесток, правдољубив, добар, самоуверен, храбар, независан, позитиван, способан, моралан и стабилан’. На то да ли некога доживљавамо као "кул" особу утичу, поред наведених особина, и способност одолевања друштвеним притисцима, чињење поступака достојних дивљења, као и прихватање комплексних и изазовних задатака. Ово значи да чак и људи који физички нису јаки, моћни и који не изгледају опасно, такође могу бити јако "кул" и изазивати поштовање и дивљење других, преноси РИА Новости. Захваљујући квалитетима које поседују, они могу представљати узоре новијим генерацијама и служити одличним примером културолошке и друштвене тековине, коју треба неговати и у будућности.