Магазин

Храна која помаже против болова

Упала је природни одговор тела на повреду или инфекцију и обично подразумева привремени одбрамбени механизам који ће помоћи да се излечимо. Може је изазвати буквално све - од стреса, депресије или анксиозности до прерађеног меса и доданог шећера. Временом, та упала оштећује ћелије и органе и изазва хронични бол у мишићима, ткивима, зглобовима. Поред савета лекара, постоји могућност да ће и храна значајно утицати на умањење болова. На коју треба обратити пажњу?
Храна која помаже против болова© Mustafa Erdağ/pexels

Уместо да посежемо за антиинфламаторним леком, постоје умирујуће намирница које могу смањити упалу и ублажити бол. Стручњаци такође истичи да конзумирање здравије хране за лечење хроничног бола не значи лишавање оне друге коју волимо. "Када је у питању храна, мислим да је добар приступ фокусирање на то да се одређене намирнице додају, а не да се неке одузимају", сматра Емили Стоун дијететичар.

Посегнути за тамнијим воћем и поврћем

Тамно обојено поврће и воће, као што су јагоде, купине, броколи требало би да буду наша омиљена опција, сматрају стручњаци.

"Свеукупно повећање поврћа је кључно, без обзира да ли је свеже, замрзнуто или конзервирано (само добро опрати конзервирано поврће да бисте се ослободили натријума). Уместо скробног поврћа попут грашка, кромпира, тиквице и кукуруза, бирајте ротквице, купус, шаргарепу, цвеклу, кељ, броколи. Говоримо о повећању уноса поврћа на било који начин", каже Стоун, а пише портал University of Vermont Health Network.

Бирајте намирнице богате влакнима

Биљни протеини богати влакнима укључују орашасте плодове и семенке - одлични су као грицкалица или да се ставе у салату. Орашасти плодови и семенке су такође одлични извори здравих масти, гвожђа, калцијума, магнезијума, селена, фосфора, витамина Е и неких витамина Б.

Интегралне житарице и омега 3 масне киселине

Киноа, овас, јечам, хлеб од целог зрна пшенице и интегралне тестенине су препорука дијететичарке Стоун. Наглашава да су ове немирнице богате влакнима и хранљивим материјама попут витамина А, гвожђа, витамина Б и магнезијума и помажу у смањењу упале. Такође у оваквим ситуацијама не смемо за занемаримо намирнице богате Oмега 3 масним киселинама као што су лосос, сардине, чиа семенке, лан.

Важно је и оно што пијемо

Незаслађени зелени чај садржи антиинфламаторна једињења која смањују упалу и помажу да останемо хидрирани. Још је боље да пијемо више воде, јер тако утичемо на зглобове и излучивање токсина из тела.

Храна коју треба избегавати

Требало би заобилазити прерађену храну, слаткише и вештачке шећере уопште, као и јела која су богата натријумом, јер он задржава воду, а тако се може појачати бол у зглобовима.

image