Мандарине су заштитни знак зиме: Пуне су витамина али треба бити опрезан
Препознатљиви мирис мандарина који се шири кућом је јасан знак да је наступила зима и готово да нема тог дома у коме се у чинији на трпезаријском столу не налази неколико зрелих воћки. Ово воће је (релативно) нискокалорично, па се препоручује и онима који воде рачуна о исхрани, али и јако здраво, само уколико се конзумира умерено.
Предности мандарина
Мандарине су богате антиоксидансима и флавоноидима, који помажу организму да остане здрав и штите га од штетног утицаја слободних радикала. Захваљујући флавоноидима успорава се и природан процес старења, али и смањује вероватноћа настанка срчаних обољења и различитих врста малигнитета, преноси портал ХелтЛајн.
Захваљујући високом садржају витамина Ц (26 посто препорученог дневног уноса) и других витамина, мандарине побољшавају наш имуни сисем и помажу му да се боре са бактеријама, вирусима и микробима који у ово доба године вребају из ваздуха. Осим тога, у мандаринама се налазе и магнезијум, калијум, бакар и гвожђе, који играју важну улогу у одржавању здравља.
Не препоручују баш свима
Због високог садржаја лимунске киселине, мандарине код одређеног броја људи могу изазвати благу до умерену алергијску реакцију, а у појединим случајевима довести и до погоршања постојећих проблема дигестивног тракта, попут чирева на желуцу, гастритиса или горушице.
Осим тога, киселина и шећери из мандарина могу оштетити зубну глеђ, нарочито уколико се са конзумацијом овог воћа претерује. Зато стручњаци препоручују да се унос ограничи на 2 до 4 воћке дневно, како позитивна дејства не би остала у сенци нежељених последица конзумације.
Како одабрати идеалну мандарину
Приликом куповине мандарина требало би обратити пажњу да воћке не буду труле и да на кори нема никаквих флека. Такође, стручњаци саветују да увек сами бирате плодове и избегавате поручивање из онлајн продавница или куповину запакованих мандарина.
Мандарине би увек требало да имају и препознатљив мирис и да буду сочне, не превише тврде, али ни исувише мекане. Њихова кора требало би да буде релативно равна, са препознатљивим "рупицама" и једнаке боје.