Сланина, виршле и кобасице: Како уживати у прерађеном месу уз мање ризика по здравље
Саламе су неизоставне у сендвичима, у кувана јела стављамо сланину и кобасице, виршле су честа опција за доручак - чињеница је да сви волимо и често користимо месне прерађевине у свакодневном јеловнику. Ипак истраживања нам не иду у корист - редовно конзумирање прерађеног меса које је продимљено, сушено, конзервисано може значајно повећати ризик од хроничних болести. Такође је повезано је са гојазношћу, па чак и са деменцијом, а на све то доста утичу појачивачи укуса, велико количине соли. Уколико би смањили унос прерађеног меса за 30 одсто (или 9 грама дневно) могле би да се спречи хиљаде случајева дијабетеса типа 2, рака и кардиоваскуларних болести сваке године, сугеришу студије.
Има неке предности
Упркос недостацима, прерађено месо обезбеђује есенцијалне хранљиве материје попут протеина, селена, цинка и витамина Б12, а приступачност и дуг рок трајања чине их практичном опцијом усред растућих трошкова хране. Месо се веома разликује у садржају масти и натријума - пилетина и ћуретина обично имају мање засићених масти, док су сухомеснати производи попут саламе више обрађени и садрже више масти и натријума.
Бирати производе са мање натријума
За мало бољи избор, треба се одлучити за свеже исечено деликатесно месо ћуретине, пилетине или говедине, и потражити сорте које нису сушене или оне са мало натријума, пише Јахулајф.
На пример, ћурећа прса обично имају 60 калорија, 12 грама протеина и мање од 1 грама масти по порцији. С друге стране, паштета и сланина садрже више масти, калорија и натријума. А сланина, која је честа опција код нас је богата засићеним мастима и натријумом, али садржи незасићене масти које подржавају апсорпцију витамина А, Е, Д и К растворљивих у мастима. Осим тога, интензиван укус сланине значи да чак и мала количина може да задовољи жељу.
Виршле и кобасице, су веома укусне и приступачне, али су и високо прерађене, богате мастима и натријумом, па се препоручују пилеће и ћуреће кобасице као мало боље алтернативе.
На шта треба обратити пажњу
Стручњаци саветују да је важно да се контролишу порције и да је се увек једу мање количине нашег омиљеног производа. Неопходно је проверавати етикете, а посебно садржај натријума, јер оно што је написано на полеђини може значајно да варира међу брендовима. Увек биратии опције које садрже мање натријума и које немају нитрате.
Баланс и овде игра кључну улогу - зато треба комбиновати прерађено месо са храном богатом хранљивим материјама, посебно оном са влакнима. Користити интегрални хлеб приликом припреме деликатесних сендвича, служити сланину са поврћем или упарити виршле или сендвиче са прилогом од шаргарепе или свежег поврћа.