Магазин

Само једна чаша јапанског сакеа направљеног у свемиру може коштати пола милиона долара

Индустрија алкохолних пића се вековима развија, тако да су многи изумели креативне начине припреме и разноврсне укусе - али нико до сада није одлучио да произведе пиће тако што ће састојке прво да пошаље у свемир. Ако једној јапанској компанији за производњу сакеа то пође за руком, једна боца од 100 милилитара биће понуђена на продају по цени од 100 милиона јена, или око 653.000 долара.
Само једна чаша јапанског сакеа направљеног у свемиру може коштати пола милиона долара© ChatGPT

Компанија која стоји иза популарног јапанског бренда сакеа Дасаи, "Асахи Шузо", планира да пошаље своје састојке за саке на Међународну свемирску станицу (МСС), како би у свемиру ферментисали овај веома посебан напитак.

Саке се прави од јапанског пиринча, воде и коџија (пиринча који је прошао кроз сахаризацију, који се користи да скроб у пиринчу претвори у шећере који се могу ферментисати). Углавном је потребно око два месеца да се направи низ корака у производњи који укључују парење, мешање и ферментацију.

Пиће се испија из посебних чаша за различите прилике, од венчања до друштвених окупљања, а недавно се саке нашао на УНЕСКО листи нематеријалне културне баштине човечанства.

Дасаи, што на јапанском значи "фестивал видре", један је од најпопуларнијих брендова сакеа на тржишту. Поред тога, компанија "Асахи Шузо" стоји иза још неколико врхунских производа који су популарни међу колекционарима (који су спремни да потроше више хиљада долара за једну боцу).

Сигурно је да овај нови пројекат привлачи пажњу, али овај поход у свемир је више од само још једног покушаја да се направи необичан саке. Компанија се нада да ће овај свемирски пројекат показати како ферментација функционише у свемиру, па ће можда једног дана моћи да праве саке на Месецу.

"Не постоји гаранција за стопостотни успех", напомиње за Си-Ен-Ен Соја Јуацуки, представник дестилерије задужене за пројекат. Додаје да разлика у гравитацији може да утиче на то како ће топлота да се преноси кроз течност, што може да изазове другачији процес ферментације у свемиру, него на Земљи.

"У некој будућности када ће људи путовати на Месец као туристи, овај пројекат има за циљ стварање сакеа у којем се може уживати и на Месецу," додао је Јуацуки. Такође, нада се да ће ова технологија бити од користи и будућим свемирским туристима који имају склоност ка другим врстама ферментисане хране.

"Многе јапанске намирнице, као што су нато пасуљ и мисо, су ферментисане, а ова технологија би могла да се прошири и на ову производњу", додаје Јуетсуки. Компанија развија посебну опрему за производњу сакеа у свемиру, а планирани датум лансирања је крајем 2025. године.

image