Могуће је избећи гојење током празника, треба имати на уму ове савете

Укусни оброци, обилни шведски столови, колачи и празничне забаве нас маме са свих страна и није изненађење да одржавање здраве тежине представља велики изазов у сезони празника, пре него током остатка године. Шта да урадимо по том питању и можемо ли мало да "варамо" и уживамо у ком парчету торте више?

Сваке године имамо тенденцију да добијемо који килограм, а према неким истраживањима, већина те тежине добија се током сезоне празника. Дакле, децембар и јануар поред тога што доносе славља, доносе и промену тежине, те би било добро да имамо на уму пар корисних савета, како не бисмо почетак године провели у размишљању "да ли је ово заиста било неопходно"?

Држати се плана, не стављати у тањир шта нам падне на памет

Уколико је могуће препорука стручњака јесте да се држимо своје рутине и да једемо отприлике у исто време сваког дана. Требало би бирати храну са смањеним садржајем масти и не пропуштати шетњу од минимално 10 хиљада корака дневно.

Наравно, када смо у близини шведског стола не треба гомилати храну - изабрати једно јело, на пример, месо и салату, а не стављати у тањир све што видимо. Такође, дезерт узети пар сати после оброка.

Размислити двапут о свом празничном пићу, квалитетан сан и даље остаје на снази

Многа празнична пића, као што су ракија, вино, коктели имају доста калорија. Једна чаша вина уз вечеру, може да прође, али после прећи на воду или пића са мање шећера или мање калорија, пише Ucdavis helth. Сезона празника је свима нама ужурбано доба године, али требало би да покушамо да спавамо што више и ако је могуће да не излазимо из рутине. Чињеница је да је све лакше урадити када смо одморни, а квалитетан сан је повезан са тим колико једемо.

Још савета за одржавање тежину под контролом

Означити све празничне догађаје којима ћемо присуствовати у свом календару како бисмо одређене ствари планирали унапред. Ако вечера није у нашој кући, онда јести лаганије оброке пре самог догађаја да бисмо уравнотежили додатне калорије. Ако је журка увече, препорука је да се доручкује и руча здраво, уз лагану ужину како бисмо избегли претерано уживање касније, пише Хелт Харвард.

Уколико је прослава  код нас, дакле у нашем дому - на столу би требало да се нађе доста салате, поврћа и воћа и да нам фокус буде на томе. Још један користан савет јесте да не би било лоше да после оброка добар део хране пошаљемо пријатељима који су славили са нама.

Уколико смо претерали, можда ипак немамо разлог за бригу

Исхрана током празника - слава, Нове године, Божића, јесте изазов и то посебно ако смо већ на дијети, јер није лако одолети разним ђаконијама.

"Иако се тих дана можемо да прободимо са којим килограмом више, највероватније се нисмо угојили. Друго, тај вишек на ваги је вероватно вода, због појачаног конзимирања угљених хидрата и соли и то ће се регулисати кроз који дан. Да бисмо добили килограм масти, требало би онда да поједемо 7 хиљада калорија више од калорија за одржавање, што су огромне количине хране. Ако то претворимо у чоколаде са лешником од 270 грама, то би било 13, 14 комада чоколаде", каже на ТикТоку Сара, фитнес тренер, која иначе не пропоручује рестрикције:

"Уколико желите да поједете колач, поједите, а то исто важи за француску салату. Једите полако, јер поента је да се не преждеравамо као да не постоји сутра", истиче.