Јаја су саставни део скоро свих кухиња широм света, а испоставило се да их већина погрешно одлаже у фрижидер, тврди Адам Оукли стручњак за складиштење из компаније Door to Store.
Као што је свима познато, већина фрижидера има одређене коморе за јаја на вратима. Међутим, ова позиција није идеална за стављање јаја и повећава ризик од контаминације, као и од ломљења.
"Врата фрижидера су подложна сталним променама температуре због сталног отварања и затварања. Ово нестабилно окружење ствара услове у којима бактерије могу да се развијају и ослободе природну заштитну баријеру јаја, што убрзава кварење", објашњава Адам.
Уместо у вратима, стручњак тврди да јаја треба да се чувају у дубљем, средњем делу фрижидера, јер је ту температура обично испод 2 степена.
Ово је кључно за очување свежине јаја, али треба напоменути да и јаја која се чувају у хладном имају рок трајања.
"Док хлађење значајно продужава рок трајања, увек је најбоље да јаја поједете у року од неколико недеља како бисте осигурали оптималан укус и квалитет", истиче стручњак.
Чувати их у оригиналној амбалажи, избегавати прање
Поред положаја у фрижидеру, стручњак такође има неколико савета како да јаја остану свежа дуже.
Прво, препручује да их чувамо у оригиналној картонској амбалажи, која ће пружити заштитну баријеру. Затим, да избегавамо прање јаја пре него што их ставимо у фрижидер, јер то уклања њихову природну облогу и чини их подложнијим бактеријама.
Такође, за оне који су у искушењу да прескоче фрижидер, Оукли саветује да то ипак не раде.
"Јаја која се чувају на собној температури почињу да губе квалитет већ након неколико дана, посебно у топлијим климатским условима. Док јаја која се чувају ван фрижидера треба да се користе у року од 1-3 недеље, јаја која се чувају у фрижидеру могу да остану свежа до 3-5 недеље", наглашава.