Магазин

Ову храну не би требало да подгревате - може постати неукусна, па чак и токсична

Остатке хране након новогодишње прославе требало би да чувате у адекватним условима и само одређени број дана, али, то није једино о чему би требало да водите рачуна. Важно је и да пазите коју храну подгревате, јер одређене врсте намирница након подгревања могу постати токсичне.
Ову храну не би требало да подгревате - може постати неукусна, па чак и токсична© Canva / pixelshot

Остаци хране, посебно термички обрађене, могу да стоје након припреме неколико дана, и то у посебним условима (у хладном и у херметички затвореним посудама), али не и неограничено. Међутим, чак и ако нека храна може да стоји пар дана, то не значи да је можете подгревати, једном или неколико пута. 

Спанаћ приликом загревања постаје канцероген

Остаци спанаћа садрже нитрате, чији се ниво повећава када се он термички обрађује, показују истраживања. А када се већ и овако једном обрађен спанаћ са довољно високим нивоом нитрата додатно загрева, ово једињење се претвара у нитросамин - канцерогену супстанцу. "Никада немојте загревати спанаћ. Увек спремите само онолико колико можете појести током једног оброка", апеловала је нутрициониста Харини Бала у свом видеу који је објавила на ТикТоку.

Чај ће постати горчи, а може довести и до тровања

Други на списку потенцијално токсичних намирница јесте чај. Антиоксиданси који се у овом напитку налазе се приликом загревања разлажу, док ниво танина, који доприноси његовој горчини, додатно расте. Осим тога, приликом загревања чаја у њему се могу намножити и различите врсте бактерија, које када доспеју у организам, могу изазвати тровање и друге здравствене проблеме, који ни иначе никоме не требају, а нарочито не током празника.

Пиринач се сме загревати само у одређеном случају

Када је реч о загревању пиринча, оно се иначе не пропоручује, али постоји изузетак. Уколико сте скували пиринач и треба да га подгрејете, смете то учинити најкасније 2 сата након кувања, и то ако сте га за то време држали у фтижидеру. Након тога, подгревање је забрањено. "Већ након 2 сата у куваном пиринчу могу да почну да се развијају бактерије Bacillus cereus, које приликом доспевања у организам изазивају озбиљне проблеме, а у одређеним ситуацијама чак и смрт", упозорава Бала, a преноси Њујорк Пост

image