Дванаест јела за 12 апостола: Шта се налази на традиционалној руској трпези на Бадње вече
Дан уочи Божића у Русији се обележава Сочељник. Тога дана верници само припремају храну, наравно посну, али се за трпезу не седа све док се на небу не појави прва звезда - ова традиција своје корене вуче још од појаве Витлејемске звезде која је известила о рођењу Исуса Христа.
На празничној трпези руских верника се за Сочељник увек налазе три обавезна јела, док се остале ђаконије могу, али не морају припремати. Домаћице, наравно, имају сву слободу и када је реч о декорисању трпезе, докле год се придржавају основних правила које вера и култура налажу.
Кутја, кисељ, компот и још 9 јела - правило кога се Руси придржавају
Сагласно народним обичајима и православној вери, трпеза се у Русији за Сочељник обавезно прекрива белим столњаком. Пошто сви чланови породице седну за сто да вечерају, глава куће увек чита молитву, као и део Јеванђеља. Јела на трпези мора бити 12, јер је било 12 Христових апостола.
Која ће се јела наћи на трпези зависи од кулинарског умећа домаћице, региона из кога породица потиче и личних преференција, али су три увек ту - кутја, кисељ и компот. Сва три "обавезна" јела су слатка, те је остатак обично слан - риба, посне салате, ђаконије од теста и слично.
Кутја - главна звезда Сочељника
Кутја или сочиво је традиционално руско јело које се спрема дан уочи Божића и јело по коме је сам празник, Сочељник, добио своје име (сочиво-Сочељник). Кутја се припрема тако што се скувана пшеница или пиринач помешају са медом, а затим прелију компотом од сувих шљива, крушака и кајсија.
Додатно се у кутју најчешће додају и суве кајсије, суве шљиве или суво грожђе, како би се додатно обогатио њен укус. Ово јело се, осим за Сочељник, у Русији ретко када припрема чак и током поста (иако је посно), јер је симбол празника који долази.
Кисељ - здрави дезерт омиљен међу малишанима
Када је тек настао, у периоду између 12. и 13. века, кисељ се правио од натопљених водом житарица, уз додатак лука, чварака или печурака. Међутим, како је време одмицало, он је добијао своје нове укусе. Слане додатке заменили су воћне ноте, а основа, односно житарице је и потпуно избачена и замењена скробом.
Данас се традиционално кисељ прави од црвеног и бобичастог воћа (јагоде, малине, боровнице), које се додају у мешавину воде, шећера и скроба. Због своје желатинасте структуре кисељ обожавају чак и малишани, а захваљујући високом садржају витамина и минерала он је и један од најздравијих руских дезерата.
Компот - ризница витамина и напитак који окрепљује и лечи
Трећа звезда празничне трпезе вече уочи Божића јесте компот - напитак који се спрема од свежег или сушеног воћа. Јабуке, крушке, кајсије, шљиве, дуње, па чак и лимун - све ово може послужити да се скува сластан, окрепљујућ компот. Мало шерећа или меда употпуниће његов укус, а можете додати и прстохват цимета или гранчицу каранфилића.
Због изузетно једноставне припреме, као и високог садржаја витамина и минерала, компот је увек добродошао у руском дому, а не само током Сочељника. Када је реч о служењу овог напитка, не постоје стриктна правила - он се може служити и врућ и хладан.