Дуго се веровало да су они који доручкују виткији од оних који то не чине. Међутим, у последњих неколико година, комбинација демонизације омиљених намирница за доручак и популарности периодичног поста (аутофагија) нарушила је његову репутацију.
Ситуација са доручком је постала жалосна, према гастроентерологу и ауторки књига о кувању, др Салихи Махмуд-Ахмед. "Доручак је, са нутриционистичког становишта, у хаосу," каже она и додаје да треба имати у виду да ништа није црно-бело."
Тешко је са научне стране извршити анализу доручка јер то није униформан оброк који сви једу у исто време сваког дана, те треба бити опрезан са изјавама о томе шта треба или не треба јести, додаје нутрициониста.
"Људи воле да дају категоричне савете попут ‘ово је лоше, ово је добро’, али било ко ко даје драматичне изјаве о доручку готово увек греши."
Митови о доручку:
Мит 1: Тост или хлеб су лоши за вас
Тост је брз и лак доручак, али да ли је и превише једноставан да би био добар? Тост заслужује рехабилитацију, сматра нутрициониста: "Интегрални хлеб је фантастичан извор влакана." Ако избегавате индустријски бели хлеб, ништа није лоше у тосту, посебно ако је од интегралног хлеба, који може допринети здрављу црева. Предлаже и додавање протеинских и здравих масних намаза попут путера од кикирикија или домаћег џема од малина са додатком чиа семенки.
Мит 2: Прескачите доручак ако желите да смршате
Иако периодичан пост добија на популарности, нема доказа да прескакање доручка помаже у мршављењу. Напротив, може довести до преједања касније током дана.
Мит 3: Не треба јести више од три јаја недељно
Истраживања показују да холестерол из јаја не утиче значајно на ниво холестерола у крви код већине људи. Јаја су одличан извор протеина и других хранљивих материја, али их је добро комбиновати из различитих извора хране.
Мит 4: Све житарице су пуне шећера
Док неке житарице садрже додатни шећер, многе су добар извор влакана и витамина. Пазите на пропорцију угљених хидрата и влакана (на сваких 10 грама угљених хидрата, бар 1 грам влакана).
Мит 5: Каша је нездрава
Инстант каше често садрже шећер и адитиве, али старомодне овсене пахуљице су одличан извор влакана и протеина.
Мит 6: Не једите воће за доручак
Иако садржи шећере, воће је богато витаминима и антиоксидансима. Комбинујте га са протеинима или здравим мастима да бисте уравнотежили ниво глукозе.
Мит 7: Треба јести само кад сте гладни
Иако је интуитивна исхрана, (ослушкивање тела да једете само онда кад сте гладни), важна, доручак је често неопходан да би се избегле лоше одлуке о исхрани касније током дана.
Доручак је више од навике - то је прилика да започнете дан храњивим оброком који подржава ваше здравље и енергију, пише "Телеграф".